VITALIJ KLIČKO

‘Sjest ćemo za pregovarački stol isključivo kad i posljednji ruski vojnik napusti teritorij Ukrajine‘

Za snagu duha ne trebate se brinuti, mi smo Ukrajinci snažni duhom! Ali nama je potrebno suvremeno oružje, dodao je

Vitalij Kličko

 Maxym Marusenko/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Na dan kad je Rusija pokrenula nove masovne napade na ciljeve u Ukrajini, uključujući i one u glavnom gradu, ekskluzivni intervju za HRT dao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

- Danas se ponovno dogodio masovni raketni napad na Ukrajinu. Nekoliko desetaka raketa Rusi su ispalili s Kaspijskog jezera i Crnog mora. Puno je gradova na zapadu Ukrajine pretrpjelo te napade. Lavov, Ivano-Frankivsk, Dnipro, Harkiv. Također, deset je raketa bilo srušeno nad gradom Kijevom. Mi imamo manju štetu na elektromreži, ali što se tiče cijele Ukrajine, tu je bilo velike štete, pogotovo u gradu Harkivu. Oni su sad ostali bez struje - rekao je Vitalij Kličko za središnji Dnevnik.

Napadi se nastavljaju i oni su, kako kaže gradonačelnik Kijeva, usmjereni u prvom redu na kritičnu infrastrukturu kako bi se uništio normalan život ljudi kojima je potrebna struja, pogotovo sad po zimi, kad se temperature spuštaju do -10.

- To je velik izazov za gradonačelnike gradova jer oni sad moraju osigurati nekako tu kritičnu infrastrukturu i životne potrebe za sve stanovnike gradova - izjavio je Kličko.

Kijev je glavna meta

- Kijev je bio i ostao meta agresora - ustvrdio je Kličko.

- Kijev je srce Ukrajine, on je prijestolnica i on je glavna meta. Što se tiče daljnjih napada, Rusi ih planiraju, ali pitanje je mogu li ih oni provesti ili ne jer oni nisu očekivali ovakav otpor Ukrajine. To je otpor u smislu duha i želje da ne vidimo ruske vojnike na našem teritoriju. Mi smo sve iznenadili. Ukrajinci su iznenadili cijeli svijet snagom svojeg otpora. I jako je važno danas imati, osim snage duha, koju nam nije potrebno posuditi, i suvremeno oružje - poručio je.

Ukrajina je svjesna da Rusija nije odustala od svojih planova. Upravo to pokazuju i ovi raketni napadi. Upravo to pokazuju i krvave bitke koje se vode na istoku Ukrajine.

- Mi ne isključujemo mogućnost da Rusi planiraju svoje daljnje napade i na naše druge regije. Nije isključen ni napad i ulazak vojske u Kijev iz smjera Bjelorusije onako kako se dogodilo i prije godinu dana - rekao je Kličko.

Približava se godišnjica početka rata u Ukrajini. Rusija je započela novu ofenzivu na istoku.

- Moramo biti spremni za razne razvoje događaja. Čak i na najgore scenarije. Zato se pripremamo za sve moguće scenarije i opskrbljujemo naše oružane snage suvremenom tehnikom. Suvremenim oružjem koje dobivamo od naših partnera - izjavio je gradonanačelnik Kijeva. Istaknuo je i kako je snažna Ukrajina jamstvo obnove mira - jer Rusi jedino obraćaju pozornost i imaju respekta prema sili.

‘Potrebno nam je oružje‘

Uime svih Ukrajinaca zahvalio je zapadnim partnerima na danom oružju.

- Danas postoji samo jedan izlaz: braniti se. I odlučno se oduprijeti okupatorima. I za to nam je potrebno oružje. Za snagu duha ne trebate se brinuti, mi smo Ukrajinci snažni duhom! Ali nama je potrebno suvremeno oružje za to da bismo odbili sve agresivne napade na našu zemlju - rekao je Kličko.

- Zahvaljujući snagama protuzračne obrane i proturaketnim sustavima koje smo dobili, možete vidjeti da smo u Kijevu srušili gotovo sve rakete. Veliku količinu, 90% raketa, danas uspijevamo porušiti, ali nam je jednako tako potrebno i dodatno oružje jer poštuju jedino zakon sile. Zato moramo biti snažni kako bismo zaustavili napad koji planiraju na našu zemlju. Nemamo drugog izlaza, nego činiti sve što je u našoj moći kako bismo odbili agresivne napade Rusije.

Kličko je rekao kako je cilj Rusije cijela Ukrajina.

- Oni žele cijelu Ukrajinu. Oni će ići tako daleko koliko im mi dopustimo da idu. Mi sad slušamo izjave iz Moskve o obnavljanju ruskog imperija, oni govore sad i o Poljskoj te baltičkim zemljama. Rusi mogu otići toliko daleko koliko ćemo im mi dati. Ali u tom smislu nama ne ostaje nijedan drugi izlaz, moramo biti snažni i odbijati ruske napade.

Ukrajina je, naglasio je Kličko, spremna sjesti za pregovarački stol samo u jednom slučaju.

- Ja sam uvjeren da prijedlozi o tome da se pronađe nekakav kompromis za pregovaračkim stolom ne mogu uključivati kompromis da damo dio svog teritorija, dio naše domovine Rusima. Mi smo spremni sjesti za pregovarački stol isključivo u jednom slučaju, kad i posljednji ruski vojnik napusti teritorij Ukrajine. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da i posljednji ruski vojnik odstupi s našeg teritorija. To se odnosi i na Doneck i na Luhansk, a i na Krim.

Na kraju razgovora još jednom je zahvalio svim partnerima koji podupiru Ukrajinu.

- To je iznimno važno. Svima nam je potreban mir! I zato zajedno idemo naprijed! Slava Hrvatskoj! Slava Ukrajini! - zaključio je Kličko za HTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:49