TOPLINSKI UDARI

Sjeverna Amerika doživjela rekordno vruć lipanj, u Europi drugi najtopliji ikad

Svijet se već zagrijao u prosjeku barem 1,1 stupnjeva Celzijevih više u odnosu na predindustrijsku eru
Šumski požari u Kanadi
 AFP

Mjesec lipanj 2021. bio je do sada najtopliji lipanj u Sjevernoj Americi, a ostat će upamćen po rekordnim vrućinama u Kanadi, objavila je u srijedu europska služba za klimu Copernicus, koja u tome vidi primjer globalnog zagrijavanja.

S obzirom na toplinski val na zapadu Sjeverne Amerike gdje su oboreni mnogi rekordi, "lipanj 2021. bio je najtopliji lipanj u Sjevernoj Americi", priopćeno je iz Copernicusa.

Lipanj 2021. premašio je za 1,2 stupnjeva Celzijevih prosjek za razdoblje od 1991. do 2020., odnosno za 0,15 stupnjeva u odnosu na prethodni najtopliji lipanj u toj regiji zabilježen 2021., rekao je za AFP Carlo Buontempo, direktor Copernicusa, povezujući taj rekord s toplinskim valom koji je pogodio Kanadu i dio SAD-a.

"Ti toplinski valovi ne pojavljuju se ni iz čega. Oni se događaju u svjetskoj klimi koja se zagrijava, što ih čini vjerojatnijima", rekao je njegov kolega analitičar Julien Nicolas.

"Toplinski valovi koje smo vidjeli prošli mjesec u Sjevernoj Americi, na zapadu Rusije i na sjeveru Sibira samo su najnoviji primjeri tendencije koja će se nastaviti i koja je povezana s globalnim zagrijavanjem", dodao je.

Kanada je za vrijeme toplinskog vala koji je počeo potkraj lipnja oborila nekoliko puta svoj apsolutni temperaturni rekord, koji je naposljetku 30. lipnja dosegao 49,6 stupnjeva, koliko je izmjereno u Lyttonu. To malo naselje 250 kilometara sjeveroistočno od Vancouvera postala je simbolom te krize: oborivši povijesni rekord, progutao ga je požar.

"Ono što se dogodilo u Kanadi velik je skok u odnosu na prethodni rekord... Možemo reći da su te rekordne vrućine snažan podsjetnik na utjecaj koji klimatske promjene mogu imati na naše živote", komentirao je Carlo Buontempo.

Povećanje broja i intenziviranje toplinskih valova u svijetu očite su posljedice zagrijavanja planeta, uzrokovanog ljudskom aktivnošću.

Svijet se već zagrijao u prosjeku barem 1,1 stupnjeva Celzijevih više u odnosu na predindustrijsku eru, što izaziva češće ekstremne vremenske prilike, a Pariški sporazum o klimi ima za cilj zaustaviti to zagrijavanje na ispod 2 stupnja Celzijevih, odnosno ako je moguće na 1,5 stupnjeva.

U Europi, lipanj 2021. drugi je najtopliji lipanj ikad, nakon lipnja 2019., po Copernicusu, koji ukazuje na osobito visoke temperature u Finskoj i na zapadu Rusije, kao i na sibirskom Arktiku.

Na svjetskoj razini, lipanj 2021. dijeli četvrto mjesto po rekordnim temperaturama zajedno s lipnjem 2018., nakon lipnja 2016., 2019. i 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:05