TREĆI PUT

SJEVERNA I JUŽNA KOREJA DOGOVORILE NOVI SUMMIT U drugoj polovici rujna Kim i Moon će razgovarati o praktičnim mjerama za denuklearizaciju

Kim Jong-un i Moon Jae-in
 Korea Summit Press Pool / REUTERS

Sjeverna i Južna Koreja dogovorile su održavanje summita u Pjongjangu od 18. do 20. rujna kako bi razgovarale o "praktičnim mjerama" prema denuklearizaciji korejskog poluotoka, objavio je u četvrtak južnokorejski dužnosnik.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in razgovarat će tom prigodom o "praktičnim mjerama" koje treba poduzeti prema denuklearizaciji korejskog poluotoka, rekao je novinarima savjetnik južnokorejskog predsjednika za nacionalnu sigurnost Chung Eui-yong nakon susreta s Kimom u Pjongjangu.

Kim je "ponovno potvrdio svoju odlučnost da se u potpunosti denuklearizira" poluotok te je izrazio želju za tješnjom suradnjom s Južnom Korejom i Sjedinjenim Državama u tom smislu, naglasio je Chung.

On je u srijedu posjetio sjevernokorejsku prijestolnicu i vođi te zemlje predao osobno pismo od Moona.

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA objavila je, navodeći Kima, da "Sjever i Jug trebaju nastaviti s naporima kako bi ostvarili denuklearizaciju korejskog poluotoka".

"Njegova je želja da u potpunosti ukloni opasnost oružanog sukoba i užase rata na korejskom poluotoku kako bi ga se transformiralo u kolijevku mira bez nuklearnog oružja, slobodnu od bilo kakve nuklearne prijetnje", objavila je KCNA.

Seul novim summitom želi dati zamah diplomatskim naporima koji su počeli na povijesnom summitu 12. lipnja u Singapuru između Kima i američkog predsjednika.

Kim i Trump na tom su sastanku obećali raditi na "potpunoj denuklearizaciji" korejskog poluotoka.

Ali otad njihovi su odnosi zategnutiji jer obje strane optužuju onu drugu da nije u dovoljnoj mjeri ispunila svoja obećanja.

Prošli mjesec Trump je otkazao posjet državnog tajnika Mikea Pompea Sjevernoj Koreji.

Unatoč poteškoćama, Kim je rekao da ima povjerenja u Trumpa, naglasio je južnokorejski izaslanik.

Također nam je kazao da "prenesemo SAD-u poruku da mora stvoriti situacije u kojima bi on mogao zaključiti da je odluka o denuklearizaciji bila dobra odluka", dodao je.

Moon i Kim susreli su se dosad izravno dvaput.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2023 13:35