OBLJETNICA

Sjeverna Irska obilježava ‘Krvavu nedjelju‘: ‘Nema pravde, pogotovo ne od Borisa Johnsona‘

Trinaest prosvjednika je poginulo - nekim žrtvama pucano je u leđa, ili dok su bili na tlu, ili dok su mahali bijelim maramama
 PAUL FAITH/AFP

Sjevernoirski grad Londonderry obilježava u nedjelju jedan od najmračnijih dana u modernoj povijesti Ujedinjenog Kraljevstva kad su, prije 50 godina, britanske snage neopravdano otvorile vatru na pobornike građanskih prava.

Obljetnica "Krvave nedjelje" dolazi u trenutku kad je krhki mir u Sjevernoj Irskoj destabiliziran Brexitom, a obitelji žrtava očajne zbog neizvjesnosti hoće li se vojnici koji su uključeni u taj zločin ikad suočiti s pravdom.

Charlie Nash vidio je kako je njegov 19-godišnji rođak William Nash ubijen jednim od više od 100 metaka koje su ispalili pripadnici Britanske padobranske pukovnije 30. siječnja 1972. godine.

"Mislili smo da bi moglo doći do nereda, ali ništa, ništa slično onome što se dogodilo. Isprva smo mislili da su gumeni meci", rekao je Nash, sad 73-godišnjak, za AFP.

"Ali tad smo vidjeli Hugha Gilmoura (jednu od šest 17-godišnjih žrtava) kako leži mrtav. Nismo to mogli prihvatiti. Svi su bježali", rekao je.

"Važno je da ostatak svijeta vidi što su nam učinili toga dana. Ali hoćemo li ikad vidjeti pravdu? Nikad, pogotovo ne od Borisa Johnsona".

Amnestija?

Britanski premijer ovoga tjedna nazvao je Krvavu nedjelju "tragičnim danom u našoj povijesti". No njegova vlada forsira zakon za koji kritičari kažu da predstavlja amnestiju za sva ubojstva tijekom tri desetljeća sektaških nemira u Sjevernoj Irskoj, uključujući i ubojstva koja su počinile sigurnosne snage.

Trinaest prosvjednika poginulo je na Krvavu nedjelju, kad su padobranci otvorili vatru u uskim ulicama i po otvorenim prostorima. Nekim žrtvama pucano je u leđa, ili dok su bili na tlu, ili dok su mahali bijelim maramama.

Na ulazu u gradsko katoličko područje Bogsidea stoji zid na kojemu obično piše: "Sad ulazite u Free Derry". No ovoga vikenda, dok se rođaci žrtava pripremaju ponoviti marš za građanska prava iz 1972., mural kaže: "Ne postoji britanska pravda".

image

Londonderry

Hasan Esen/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Nakon što je početno vladino izvješće uvelike oslobodilo odgovornosti padobrance i vlast, velika 12-godišnja istraga na 5000 stranica 2010. pokazala je da su žrtve bile nenaoružane i da nisu predstavljale prijetnju te da je zapovjednik vojnika na terenu prekršio zapovijedi.

"U istrazi smo došli do zaključka da je pucnjava bila neopravdana i ne može se opravdati", rekao je u subotu za BBC radio voditelj istrage Mark Saville, bivši sudac i član Doma lordova Ujedinjenog Kraljevstva.

"I razumijem, ljudi smatraju da u tim okolnostima pravda tek treba biti zadovoljena", rekao je dodajući kako je s obzirom da su preživjeli vojnici sad stariji, vlada trebala pokrenuti bilo kakav kazneni progon odavno.

Tad, kao i sad, Londonderry - poznat kao Derry među proirskim nacionalistima - bio je uglavnom katolički grad. Ali stanovanje, poslovi i obrazovanje bili su segregirani u korist probritanske protestantske manjine.

Tinjajuće napetosti oko nejednakosti učinile su Londonderry kolijevkom "nevolja" u Sjevernoj Irskoj počevši od kasnih 1960-ih, što je konačno završilo Sporazumom na Veliki petak 1998. godine.

Nepromišljenost

Britanski razvod od Europske unije poremetio je krhki konsenzus nakon 1998. godine.

Protestantski unionisti žele da Johnsonova vlada ukine protokol koji regulira trgovinu Sjeverne Irske nakon Brexita, a koja pokrajinu tretira drugačije od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva (koji se sastoji od Engleske, Škotske i Walesa).

Vlada, koja je u dugotrajnim pregovorima s EU o tom pitanju, ima simpatije prema njihovim zahtjevima.

Ususret regionalnim izborima u svibnju, neki nacionalisti nadaju se da bi Brexit mogao pomoći u postizanju onoga što Irska republikanska armija (IRA) nikad nije učinila - ujedinjena Irska, stoljeće nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo stvorilo protestantsku državu na sjeveru.

image

Londonderry

Hasan Esen/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Sinn Fein, koji je nekoć bio političko krilo IRA-e, u anketama je ispred nekad dominantnih unionista.

“Sjeverna Irska se ponovno našla u središtu političke oluje u kojoj se čini da smo kolateralna šteta za premijera čija budućnost visi o koncu”, rekla je profesorica Deirdre Heenan, stanovnica Londonderryja koja predaje socijalnu politiku na Sveučilištu Ulster.

"Ponašanje vlade u pogledu mirovnog procesa bilo je krajnje nepromišljeno", dodala je.

Protestantski tvrdolinijaši istaknuli su podsjetnike o svojim stajalištima: uoči obljetnice, zastave Padobranske pukovnije vijorile su se u jednom unionističkom uporištu Londonderryja, izazivajući odbojnost nacionalista.

"Kako to mogu učiniti, ovaj vikend od svih vikenda? To su nevini dječaci koje su ubili padobranci", rekao je George Ryan (61), turistički vodič i lokalni povjesničar.

"Hoće li itko od vojnika ikad izaći pred sud?", pita se. "Izgleda malo vjerojatnije nego ikad, ali je važno kao i uvijek".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 12:24