POSLALI PORUKU SAD-U

Sjeverna Koreja bijesna zbog informacije da Rusima prodaju oružje: ‘Začepite svoja usta!‘

Optužili su SAD i druge ‘neprijateljske snage‘ za širenje glasina kako bi ‘ostvarili svoje političke i vojne ciljeve‘

Vladimir Putin i Kim Jong Un 

 Kcna Via Kns/Afp/Profimedia/Kcna Via Kns/Afp/Profimedia

Sjeverna Koreja kaže kako Rusiji nikada nije prodavala oružje, niti to planira činiti u budućnosti, piše BBC.

Ova vijest stiže nakon izvješća da se Moskva planira obratiti Pjongjangu kako bi popunila zalihe oružja.

Američki dužnosnici su ranije rekli da bi Rusija mogla od Sjeverne Koreje kupiti rakete i artiljerijsku municiju.

Kazali su i kako taj potez, kao i kupovina iranskog oružja, dokazuju kako sankcije Zapada itekako utječu na ruske ratne napore u Ukrajini. Sjevernokorejski dužnosnik rekao je SAD-u da prestane s "nepromišljenim komentarima" i "začepi svoja usta".

Moskva je tada opovrgnula te napise.

Bilo kakva trgovina oružjem između te dvije zemlje predstavljala bi kršenje sankcija Ujedinjenih naroda.

U izjavi sjevernokorejske državne izvještajne agencije KCNA u četvrtak, neimenovani dužnosnik u ministarstvu obrane te zemlje, kazao je: ‘Nikada nismo u Rusiju izvezli oružje ili municiju, niti to planiramo činiti u budućnosti.‘

Optužili su SAD i druge ‘neprijateljske snage‘ za širenje glasina kako bi ‘ostvarili svoje političke i vojne ciljeve‘.

Ranije u rujnu je glasnogovornik američkog State Departmenta kazao da bi Rusija od Sjeverne Koreje mogla kupiti ‘milijune komada streljiva, raketa i artiljerijskih granata‘.

No glasnogovornik Nacionalnog vijeća sigurnosti, John Kirby, kasnije je, čini se, opovrgnuo tu tvrdnju kazavši kako kupovina još nije izvršena i kako nema dokaza da će oružje iz Sjeverne Koreje biti upotrijebljeno u ratu u Ukrajini.

Ruska invazija na Ukrajinu koja je započela u veljači ove godine, pokazala se vrlo skupom, unatoč upotrebi naprednih krstarećih projektila. Ukrajinske snage su zahvaljujući oružju Zapada koje se slijeva u zemlju posljednjih mjeseci, Rusima nanijele velike gubitke.

Mnogo od sjevernokorejskog oružja ruskog dizajna, datira još iz sovjetske ere, no njihovi su projektili slični onima koje danas koristi Rusija.

U srpnju je Sjeverna Koreja bila jedna od rijetkih zemalja koja je i službeno priznala dvije separatističke regije na istoku Ukrajine koje podržava Rusija. Za kaznu, Ukrajina je prekinula sve diplomatske veze sa Sjevernom Korejom.

Ranije ovoga mjeseca, ruski predsjednik Vladimir Putin se u pismu sjevernokorejskom predsjedniku Kim Jong-unu obvezao proširiti ‘opsežne i konstruktivne bilateralne odnose‘ među dvjema zemljama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:43