‘ŠTIT SLOBODE‘

Sjeverna Koreja drži da SAD i Južna Koreja vojnim vježbama produbljuju napetost na korejskom poluotoku

Sestra vođe Kim Jong Una rekla je da će Sjeverna Koreja akcije protiv njezina testiranja strateškog oružja tumačiti kao ‘objavu rata‘

Kim Jong Un

 KCNA VIA KNS/AFP

Sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova prozvalo je u ponedjeljak Sjedinjene Države i Južnu Koreju da zajedničkim vojnim vježbama produbljuju napetosti na korejskom poluotoku, izvijestio je u utorak državni medij KCNA.

Dužnosnik ministarstva u izjavi je optužio SAD da zaoštravaju situaciju, kritizirajući nedavno održanu zajedničku vježbu ratnog zrakoplovstva u kojoj su sudjelovali i strateški američki bombarderi dugog dometa.

Sjeverna Koreja kritizirala je i za početak idućeg tjedna zakazane opsežne vojne vježbe koje će dvije zemlje izvoditi više od deset dana.

U odvojenoj izjavi, Kim Yo Jong, utjecajna sestra vođe Kim Jong Una upozorila je da će Sjeverna Koreja protumačiti kao "objavu rata" ako SAD poduzmu vojne akcije protiv njihova testiranja strateškog oružja.

Saveznici su u petak poručili da je predstojeća zajednička vježba "Štit slobode" osmišljena s ciljem jačanja obrane i sposobnosti reagiranja Saveza, te je unutar scenarija usmjerena na situacije kao što su promjenjivo sigurnosno okruženje, agresija Sjeverne Koreje i lekcije naučene iz nedavnih ratova i sukoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2023 13:31