VOJNE PROVOKACIJE

Sjeverna Koreja ispalila još dva balistička projektila, susjedne zemlje u strahu

Japanski premijer Yoshihide Suga potez je nazvao nečuvenim te je dodao kako se remeti mir i sigurnost u regiji
Kim Jong Un na vojnoj paradi
 STR/various sources/AFP

Sjeverna Koreja ispalila je dva baslitička projektila sa svoje istočne obale, objavio je načelnik Združenog zbora južnokorejske vojske, a prenio BBC.

Japan je također prijavio da je objekt ispaljen te da se možda radi o balističkom projektilu.

Japanski premijer Yoshihide Suga potez je nazvao nečuvenim te je dodao kako se remeti mir i sigurnost u regiji, a to je bilo drugo ovotjedno testiranje oružja koje je provela Sjeverna Koreja.

Nije jasno što je bio strateški cilj projektila, a Združeni zbor vojske Južne Koreje napomenuo je da je vojska u punoj spremi u suradnji sa snagama SAD-a. U ponedjeljak, Sjeverna Koreja je testirala projektil dalekog dometa koji je u mogućnosti pogoditi bilo koji cilj u Japanu, nazivajući ga "oružjem velike važnosti".

Balistički projektili kršte rezolucije UN koje za cilj imaju smanjenje sjevernokorejskih nuklearnih kapaciteta.

Stručnjaci predviđaju da bi projektil mogao potencijalno nositi bojeve nuklearne glave. Sigurnosno vijeće UN-a ne brani testiranje navodećih projektila. Međutim, balističke projektile smatra opasnima jer mogu nositi jače terete, imaju dalji domet te su brži.

SAD i Južna Koreja održali su u kolovozu zajedničke vojne vježbe koje su izazvale žestoke kritike Pjongjanga.

Sjeverna Koreja ima uvedene međunarodne sankcije zbog programa razvoja nuklearnog oružja, a zemlja se nalazi u društvenoj i ekonomskoj krizi, u zemlji vlada nestašica hrane te je pitanje kako su i dalje u mogućnosti razvijati oružja. Zemlja se nalazi u izolaciji, a prekinuta je gotovo sva trgovina s najbližim saveznikom, Kinom, kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa.

Kineski šef diplomacije trenutno se nalazi na prijemu kod svog sjevernokorejskog kolege. Sjevernokorejski program naoružanja i pregovori oko denuklearizacije su vjerojatne teme razgovora.

U ožujku, Pjongjang je prkosio sankcijama te su testirali balističke projektile izazivajući tako kritike iz SAD-a, Japana i Južne Koreje.

Prošli mjesec, UN-ova nuklearna agencija je rekla kako se čini da je Sjeverna Koreja nastavila rad u svom reaktoru koji bi mogao proizvesti plutonij za nuklearna oružja dodajući kako se radi o "zabrinjavajućem" razvoju situacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:48