NOVA PROVOKACIJA

Sjeverna Koreja ispalila krstareće rakete: ‘Ovo je naša demonstracija nuklearnog protunapada!‘

Na vježbi su s područja grada Kim Chaek u pokrajini Sjeverni Hamgyong ispaljene četiri rakete "Hwasal-2"

Lansiranje krstarećeg projektila Hwasal-2 

 KCNA/Afp

Sjeverna Koreja testirala je četiri strateške krstareće rakete tijekom vježbe kojoj je bio cilj demonstrirati sposobnost te zemlje da izvede nuklearni protunapad protiv neprijateljskih snaga, izvijestili su državni mediji u petak.

Na vježbi su s područja grada Kim Chaek u pokrajini Sjeverni Hamgyong ispaljene četiri rakete "Hwasal-2" prema moru uz istočnu obalu Korejskoga poluotoka, javila je državna agencija KCNA.

Vježba je pokazala da Demokratska Narodna Republika Koreja "na svaki mogući način jača svoju sposobnost za nuklearni protunapad u borbi protiv neprijateljskih snaga", dodaje KCNA.

Ispaljivanje raketa nisu najavile ni Južna Koreja ni Japan, koji obično prvi otkrivaju i najavljuju takva lansiranja.

Južnokorejsko ministarstvo obrane priopćilo je da su lansiranje promatrali, ali da ima "razlika" između onoga što su oni i SAD detektirali i onoga što piše u sjevernokorejskom priopćenju, ne objašnjavajući pojedinosti.

Sjeverna Koreja ispalila je rakete dok su američki i južnokorejski dužnosnici sudjelovali u simulacijskoj vježbi fokusiranoj na mogućnost da Sjeverna Koreja upotrijebi nuklearno oružje.

U zasebnom priopćenju, ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje kritiziralo je Washington i njihove saveznike zbog sazivanja sastanka UN-ova Vijeća sigurnosti zbog njihovih nedavnih testiranja raketa.

Sjeverna Koreja optužila je UN da "nije pošten" prema njihovim vojnim aktivnostima dok istodobno šuti o zajedničkim vojnim vježbama SAD-a i Južne Koreje.

Kwon Jong Gun zadužen u ministarstvu za SAD, ponovio je da će Sjeverna Koreja razmotriti poduzimanje "snažnih protumjera" nastavi li UN biti "američko sredstvo za pritisak" na Pyongyang.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:08