KOD ISTOČNE OBALE

Sjeverna Koreja ispalila osam balističkih projektila prema moru, Japan: ‘To se ne može tolerirati‘

Prošloga tjedna SAD su pozvale na dodatne sankcije UN-a Sjevernoj Koreji zbog njezinih lansiranja balističkih projektila

ilustrativna fotografija

 KCNA VIA KNS/AFP

Sjeverna Koreja u nedjelju je ispalila osam balističkih projektila kratkoga dometa prema moru kod svoje istočne obale, dan nakon što su Južna Koreja i Sjedinjene Države okončale zajedničke vojne vježbe.

U vježbama je prvi put u više od četiri godine sudjelovao i američki nosač zrakoplova.

Najmanje osam projektila ispaljeno je iz područja Sunan u sjevernokorejskom glavnom gradu Pjongjangu, priopćio je Združeni stožer Južne Koreje.

Japanski ministar obrane Nobuo Kishi također je rekao da je Sjeverna Koreja ispalila više projektila i da se taj čin "ne može tolerirati". Na brifingu je izjavio da je barem jedan projektil imao promjenjivu putanju, što ukazuje na to da bi mogao manevrirati kako bi izbjegao raketnu obranu.

Američko indo-pacifičko zapovjedništvo u priopćenju je navelo da je višestrukim lansiranjem balističkih projektila Sjeverna Koreja naglasila destabilizirajući učinak svojega programa ilegalnog naoružanja, ali da događaj nije predstavljao neposrednu prijetnju.

Specijalni predstavnik SAD-a Sung Kim sastao se u petak u Seulu sa svojim južnokorejskim i japanskim kolegama, Kimom Gunnom i Funakoshijem Takehirom, kako bi se pripremio za "sve nepredviđene situacije" slijedom naznaka da se Sjeverna Koreja sprema provesti nuklearni test prvi put od 2017. godine.

Washington je Pjongjangu vrlo jasno dao do znanja da je otvoren za diplomaciju, rekao je Kim tijekom posjeta, ističući da je voljan razgovarati o stvarima koje su od interesa za Pjongjang, poput ublažavanja sankcija.

Prošloga tjedna Sjedinjene Države pozvale su na dodatne sankcije UN-a Sjevernoj Koreji zbog njezinih lansiranja balističkih projektila, ali Kina i Rusija stavile su veto na prijedlog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:29