AMERIČKI SUD NALOŽIO

Sjeverna Koreja mora platiti 2.3 milijarde dolara odštete posadi ratnog broda Pueblo

Posadu su snage Sjeverne Koreje zarobile i mučile tijekom 11 mjeseci zatočeništva 1968. godine
 Photo by STR/KCNA VIA KNS/AFP

Američki savezni sud naložio je Pjongjangu plaćanje 2.3 milijarde dolara odštete i kamata članovima posade ratnog broda USS Pueblo, koje su snage Sjeverne Koreje zarobile i mučile tijekom 11 mjeseci zatočeništva 1968. godine.

Sjevernoj Koreji je naloženo je da taj iznos isplati mornarima Pueble i njihovim obiteljima kao naknadu za fizičko i psihološko mučenje pretrpljeno tijekom zarobljeništva.

"Zbog barbarstva koje su im nanijeli Sjeverni Korejci, gotovo svima je bio potreban medicinski ili psihijatrijski tretman", objasnio je Alan Balaran, odvjetnik kojeg je država imenovala za vođenje slučaja.

Pjongjang je daleke 1968. godine uzaptio američki brod pod optužbom da je špijunirao u sjevernokorejskim teritorijalnim vodama. U zamjenu za puštanje talaca, Sjedinjene Države potpisale su dokument u kojem su se ispričale za "špijuniranje i sabotažu", a potom su taj dokument javno demantirale.

Pjongjang je zadržao brod i pretvorio ga u muzej, no američka ga mornarica i dalje smatra aktivnim vojnim brodom.

Sudski postupak započeo je tek 2018. godine, nakon što je Trumpova administracija Sjevernu Koreju uvrstila među zemlje koje sponzoriraju terorizam, što je omogućilo pokretanje pravne akcije pred američkim sudovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:21