PRODUBLJIVANJE VEZA

Sjeverna Koreja najavila skori Putinov posjet: ‘Spremni smo najiskrenije pozdraviti našeg najbližeg prijatelja‘

Vjeruje se da je Sjeverna Koreja Rusiji isporučila streljivo i balističke projektile koji su korišteni u invaziji na Ukrajinu

Kim Jong-un i Vladimir Putin

 Vladimir Smirnov/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je spremnost da uskoro posjeti Sjevernu Koreju, izvijestila je u nedjelju državna sjevernokorejska agencija KCNA.

Agencija je objavila spremnost sjevernokorejske vlade da "najiskrenije pozdravi najbližeg prijatelja korejskog naroda".

Ranije ovoga tjedna glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se Moskva nada da će posjet biti dogovoren te da će Putin otputovati u Sjevernu Koreju "u doglednoj budućnosti".

Na produbljivanje veza između Moskve i Pjongjanga u inozemstvu se gleda sa sumnjom i zabrinutošću. Vjeruje se da je Sjeverna Koreja Rusiji isporučila streljivo i balističke projektile koji su korišteni u invaziji na Ukrajinu.

Stoga postoji strah da bi Rusija mogla pružiti tehničku pomoć sjevernokorejskim programima naoružanja.

Ranije ovoga tjedna Rusija je ponovno potvrdila svoju blisku suradnju sa Sjevernom Korejom tijekom trodnevnog posjeta Moskvi ministrice vanjskih poslova Choe Son-hui​.

Kao simbol bliže suradnje, sjevernokorejski vođa Kim Jong-un posjetio je ruski Daleki istok prošloga rujna i tamo se susreo s Putinom. Nakon toga je uslijedio posjet ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Pjongjangu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:59