‘NEVIN I MLAD‘

Sjeverna Koreja odbija gospodarski plan Seula: ‘Naša denuklearizacija je vrhunac ludosti‘

Sjeverna Koreja odbacuje ideju da Seul postupno pruži ekonomsku pomoć Pjongjangu ako prekine razvoj nuklearnog oružja

Kim Yo Jong

 Jorge Silva/Afp

Sjevernokorejska Kim Yo Jong, moćna sestra vođe Kim Jong Una, izjavila je u petak kako zemlja nikada neće prihvatiti "odvažnu" južnokorejsku inicijativu, koja bi potaknula gospodarstvo Sjevera u zamjenu za odustajanje od nuklearnog oružja.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol rekao je u svibnju kako je Južna Koreja "spremna raditi s međunarodnom zajednicom na predstavljanju odvažnog plana koji će uvelike ojačati sjevernokorejsko gospodarstvo i poboljšati kvalitetu života njezinih ljudi".

Obilježavajući svoj 100. dan na dužnosti, Yoon je u srijedu ponovio svoju spremnost da postupno pruži ekonomsku pomoć Sjevernoj Koreji ako prekine razvoj nuklearnog oružja i započne denuklearizaciju.

Kim Yo Jong rekla je u izjavi za državnu agenciju KCNA kako je takav plan ignorantan i "vrhunac ludosti daleko od realizacije", dodajući da je premisa "ako Sjeverna Koreja poduzme mjere denuklearizacije" sama po sebi pogrešna.

"Misleći da je ideja o razmjeni naše nacionalne nuklearne jezgre s ‘ekonomskom suradnjom‘ san, nada i inicijativa Yoona Suk-yeola, ne mogu, a da ne mislim da je on stvarno nevin i mlad", dodala je.

Ako "odvažna inicijativa" ne uspije, ne znam s kakvim će nam "divljim planom" pokucati na vrata, ali jasno dajem do znanja da se time nikada nećemo baviti, poručila je Kim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. veljača 2024 11:34