NAPETO NA POLUOTOKU

Sjeverna Koreja opet ispalila projektil, Južna detektirala ostatke sovjetske rakete

Ostaci sjevernokorejskog projektila

 Yonhap News/Newscom/Profimedia/Yonhap News/newscom/profimedia

Sjeverna Koreja u srijedu je ispalila najmanje još jedan balistički projektil u more, jer je Južna Koreja rekla da je identificirala ostatke ranijeg ispaljivanja kao dio rakete SA-5 zemlja-zrak iz sovjetskog doba.

Načelnik južnokorejskoga združenog stožera (JCS) rekao je da je utvrđeno ispaljivanje neodređenog balističkog projektila iz Sjeverne Koreje. Drugi detalji, primjerice domet projektila, nisu priopćeni.

Japanska obalna straža također je pratila projektil i rekla kako se čini da je pao u more nakon što je lansiranje prvi put objavljeno.

Lansiranje je slijedilo nakon što je Južna Koreja zaključila analizu onoga za što je prvotno rekla da je dio sjevernokorejskoga balističkog projektila kratkog dometa (SRBM) koji je prošli tjedan pao blizu južnokorejskih voda.

Analiza međutim pokazuje da je komad dug oko 3 metra i širok 2 metra dio protuzračne rakete SA-5 iz sovjetskog doba, priopćilo je ministarstvo obrane navodeći njezin izgled i značajke.

Ministarstvo je u to vrijeme snažno osudilo ispaljivanje rakete nazvavši ga kršenjem međukorejskoga vojnog sporazuma iz 2018. kojim se zabranjuju sve aktivnosti koje potiču napetosti na granici.

"Ovo ispaljivanje rakete SA-5 očita je namjerna provokacija", stoji u priopćenju. "SA-5 ima značajke projektila zemlja-zemlja, a Rusija je slične projektile koristila u napadima zemlja-zemlja u Ukrajini", dodaje se.

Brod južnokorejske mornarice podvodnom sondom je izvukao projektil koji je ispaljen kad je Sjeverna Koreja prošli tjedan testirala više projektila, uključujući mogući neuspjeli interkontinentalni balistički projektil (ICBM), u znak prosvjeda protiv zajedničkih zračnih vježbi Južne Koreje i Sjedinjenih Država.

SA-5 je raketa protuzračne obrane koju je izvorno dizajnirao Sovjetski Savez, gdje je označen kao S-200, za rušenje strateških bombardera i drugih ciljeva na velikim visinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:16