SLANJE VOJSKE

Sjeverna Koreja planira ponovno pokrenuti vojne vježbe na granici s Južnom Korejom

Planira se ponovna uspostava stražarskih postaja u vojnoj tampon zoni između dviju zemalja
Kim Jong Un
 AFP

Sjeverna Koreja planira ponovno pokrenuti održavanje vojnih vježbi na granici s Južnom Korejom i poslati vojnike na područja koja su ranije bila zajedničke lokacije za industriju i turizam.

Tako bi vojska bila poslana u industrijski park u pograničnom gradu Kaesongu i u planine Kumgang na istočnoj obali, priopćilo je u srijedu sjevernokorejsko vojno vodstvo, a prenose državni mediji.

Planira se ponovna uspostava stražarskih postaja u vojnoj tampon zoni između dviju zemalja, dodaju državni mediji.

Pjongjang je priopćio da je odbio ponudu Južne Koreje o slanju posebnog izaslanika u misiju smirivanja napetosti.

Kim Yo Jong, utjecajna sestra sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una, optužila je Seul da je iznio "netaktičan i zlonamjeran prijedlog", stoji u priopćenju koje je prenijela novinska agencija KCNA.

Ona je rekla da umjesto toga Južna Koreja mora "poduzeti odgovarajuće akcije zauzvrat i smiriti se, strogo kontrolirajući riječi i djela onih budala koje nas nastavljaju provocirati", misleći pritom na kampanju propagandnih letaka koja je prouzročila eskalaciju napetosti između dviju zemalja.

Aktivisti i sjevernokorejski prebjezi poslali su krajem svibnja oko pola milijuna letaka u Sjevernu Koreju u kojima osuđuju Kim Jong Una.

Sjeverna Koreja je uništila u utorak u eksploziji međukorejski ured za veze na svom teritoriju u Kaesongu u znak odmazde zbog tih letaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:15