SASTANAK NA VRHU

SJEVERNA KOREJA PRISTALA 'Spremni smo trajno zatvoriti svoje ključne raketne objekte i glavni nuklearni kompleks pod jednim uvjetom...'

 
Moon Jae-in i Kim Jong Un
 REUTERS

Sjeverna Koreja pristala je u srijedu poduzeti dodatne korake ka denuklearizaciji korejskog poluotoka u želji da ponovno pokrene pregovore sa SAD-om, objavila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Sjeverna Koreja pristala je trajno zatvoriti svoje ključne raketne objekte u nazočnosti stranih stručnjaka i spremna je zatvoriti svoj glavni nuklearni kompleks ako SAD poduzme recipročno djelovanje, priopćio je predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in, koji je u utorak stigao u Pjongjang kako bi raspravljao o denuklearizaciji i službenom završetku Korejskog rata.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka na vrhu i potpisivanja sporazuma Moon i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un izjavili su kako su se složili da korejski poluotok pretvore u "zemlju mira bez nuklearnog oružja i nuklearnih prijetnji".

Kim je rekao da će sporazum koji su potpisali "otvoriti višu razinu za unaprjeđenje odnosa dviju država i približiti doba mira i blagostanja". Također je najavio da će posjetiti Seul u bliskoj budućnosti, što će biti prvi posjet sjevernokorejskog vođe glavnom gradu Južne Koreje.

South Korean President Moon Jae-in shakes hands with North Korean leader Kim Jong Un after signing the joint statement in Pyongyang, North Korea, September 19, 2018. Pyeongyang Press Corps/Pool via REUTERS
REUTERS
Moon Jae-in i Kim Jong Un

U sporazumu je Sjeverna Koreja pristala poduzeti dodatne korake ka denuklearizaciji slijedeći odgovarajuće korake SAD-a kojima bi se nagradio osiromašeni Sjever, navodi Yonhap.

"Sjever je izrazio svoju spremnost da nastavi poduzimati dodatne korake, kao što je trajno zatvaranje nuklearnog postrojenja Yongbyon, ako SAD poduzmu odgovarajuće mjere u duhu zajedničke izjave Sjeverne Koreje i SAD-a od 12. lipnja", stoji u sporazumu.

Sastanak u Pjongjangu treći je susret Moona i Kima, a smatra se ispitom za mogući budući susret koji je sjevernokorejski čelnik predložio američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Washington želi konkretno djelovanje prema denuklearizaciji Sjeverne Koreje prije no što pristane na ključni cilj Pjongjanga - proglašavanje službenog kraja Korejskog rata, koji se vodio od 1950. do 1953. godine, te je završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2023 21:37