PROBNO LANSIRANJE

Sjeverna Koreja: ‘Probno lansiranje projektila nije poruka upućena SAD-u‘

Radi se o "novom tipu" balističkog projektila koji se može ispaliti s podmornice.
Novi probni balistički projektil.
 Epn/newscom/Newscom/Profimedia

Sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u četvrtak da njihovo posljednje testiranje balističkog projektila nije poruka upućena SAD-u.

Sjeverna Koreja u utorak je ispalila novi probni balistički projektil s podmornice, nakon čega je za srijedu bila sazvana izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na zahtjev Velike Britanije i SAD-a.

Glasnogovornik ministarstva obrane u Pjongjangu je kritizirao reakcije Vijeća sigurnosti UN-a i SAD-a na njihovo lansiranje, prenosi u četvrtak državna novinska agencija KCNA.

Radi se o "novom tipu" balističkog projektila koji se može ispaliti s podmornice.

- Novi tip projektila ima naprednu kontrolu vodljivosti koja uključuje i bočnu pokretljivost kao i mogućnost obilaženja prepreka, a to će uvelike pomoći u podizanju obrambene tehnologije naše zemlje na višu razinu kao i ojačati podvodnu operacijsku sposobnost naše mornarice - objavila je KCNA.

Ovi projektili imaju manji domet od ranije verzije, ali su tanji što znači da ih se može uskladištiti više na svaku pojedinu podmornicu.

- Kritiziranje Demokratske Narodne Republike Koreje zbog razvoja i testiranja istog oružja koje posjeduje ili razvija SAD predstavlja dvostruka mjerila - priopćeno je iz Pjongjanga.

Vijeće sigurnosti UN-a održalo je u srijedu sastanak iza zatvorenih vrata bez zajedničke izjave 15 članica. No, europske zemlje, Irska, Estonija i Francuska, izdale su zajedničku izjavu u kojoj su sjevernokoreksko posljednje ispaljivanje balističkog projektila nazvale "obrascem za provokaciju" te su pozvale tu zemlju da se pridržava sankcija UN-a.

Ovo je osmi put ove godine da je Sjeverna Koreja probno lansirala balistički projektil.

Japanski premijer Fumio Kishida kazao je da je "žalosno" što Sjeverna Koreja posljednjih tjedana provodi niz testnih ispaljivanja projektila.

Južna Koreja sprema se u četvrtak testirati svoju prvu svemirsku raketu - nosač domaće proizvodnje.

Sjeverna Koreja podvrgnuta je sankcijama UN-a od 2006. godine koje su se stalno jačale u pokušaju da se prekine financiranje programa nuklearnih i balističkih projektila Pjongjanga. Mjere uključuju zabranu lansiranja balističkih projektila.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un i tadašnji američki Predsjednik Donald Trump sastali su se tri puta 2018. i 2019., ali nisu uspjeli postići napredak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:42