IZNENADNO PRETRČAVANJE

Sjeverna Koreja protjerat će američkog vojnika Travisa Kinga zbog ilegalnog prelaska granice

Sukladno zakonu vlasti su odlučile protjerati vojnika, izvijestila je KCNA, no nije precizirala kako, kada ni kamo će biti protjeran

Travis King

 Anthony Wallace/Afp

Sjeverna Koreja odlučila je protjerati američkog vojnika Travisa Kinga za kojega tvrdi kako je priznao da je ilegalno ušao u tu zemlju te da je "razočaran neravnopravnostima u američkom društvu", objavio je u srijedu državni medij KCNA.

KCNA je objavila konačne rezultate istrage o Kingovu prelasku granice u srpnju. Tada je kazao da želi utočište u Sjevernoj Koreji ili drugdje zbog "neljudskog maltretiranja i rasne diskriminacije" u SAD-u i u vojsci.

"King je priznao da je ilegalno ušao na teritorij DNRK jer je želio pobjeći od neljudskog maltretiranja i rasne diskriminacije koja vlada u američkoj vojsci te je bio razočaran zbog nejednakosti u američkom društvu, objavila je KCNA.

Sukladno zakonu vlasti su odlučile protjerati Kinga, izvijestila je KCNA, no nije precizirala kako, kada ni kamo će biti protjeran.

Američki State Department i Bijela kuća nisu bili dostupni za komentar.

Vojnik američke vojske King 18. srpnja je iznenada pretrčao u Sjevernu Koreju u civilnoj odjeći dok je bio u obilasku zajedničkog sigurnosnog područja na snažno utvrđenoj granici između dviju Koreja.

Tada su američki dužnosnici rekli kako vjeruju da je King namjerno prešao granicu te su ga tada odbili klasificirati kao ratnog zarobljenika.

I sjevernokorejski istražitelji su tada zaključili da je King ušao u Sjevernu Koreju namjerno i ilegalno, kaneći ostati u Sjevernoj Koreji ili nekoj trećoj zemlji.

Dosad je zabilježeno nekoliko pokušaja dezertiranja i prebjega u Sjevernu Koreju američkih vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:07