‘BESMRTNO VODSTVO‘

Sjeverna Koreja slavi deset godina vladavine Kim Jong Una, otvoren i muzej u njegovu čast

Analitičari također kažu kako ima znakova da bi Sjeverna Koreja mogla pokazati svoj novi interkontinentalni balistički projekt

Kim Jong Un 

 Str/KCNA/AFP

Sjeverna Koreja pohvalila je vodstvo Kim Jong Una u razvoju nuklearnog oružja u sklopu "dostignuća njegova besmrtna vodstva" prikazana u novo otvorenoj dvorani Muzeja korejske revolucije povodom njegovih 10 godina na čelu vladajuće Radničke partije Koreje (WPK).

Smatra se da je Kim preuzeo vlast kada je imenovan za vrhovnog vojnog zapovjednika nakon što je njegov otac Kim Jong Il. umro u prosincu 2011. godine.

U ponedjeljak se navršava deset godina otkako je mlađi Kim izabran za najvišeg stranačkog i državnog čelnika. Obitelj Kim vladala je jednostranačkom državom cijelu svoju povijest.

Sjeverna Koreja otvorila je novu izložbenu dvoranu u Velikom muzeju korejske revolucije, gdje je pokazala fotografije i videozapise Kimovih glavnih "dostignuća besmrtnog vodstva" od njegova obećanja da će izgraditi odgovornu državu nuklearnog oružja na kongresu vladajuće Radničke stranke u svibnju 2016., objavila je službena korejska središnja novinska agencija (KCNA).

U govoru na nacionalnom skupu u nedjelju, Choe Ryong Hae, član predsjedništva politbiroa centralnog komiteta Radničke partije Koreje i jedan od najviših dužnosnika pod Kimom, pohvalio je sjevernokorejskog čelnika kao "darovitog mislioca i teoretičara, izvanrednoga državnika i neusporedivo velikog zapovjednika".

Tim je događajima počeo tjedan u kojem će se u petak obilježiti i ​​110. godišnjica rođenja Kim Il Sunga, osnivača Sjeverne Koreje i djeda Kim Jong Una.

Muzej je također izložio pismo koje je Kim napisao u studenom 2017. kako bi proglasio da je zemlja završila razvoj "državnih nuklearnih snaga" nakon testiranja nove interkontinentalne balističke rakete.

Komercijalne satelitske snimke pokazale su kako sjevernokorejski vojnici vježbaju za vojnu povorku koja bi se mogla održati ovog tjedna.

Analitičari također kažu kako ima znakova da bi Sjeverna Koreja mogla pokazati svoj novi interkontinentalni balistički projekt (ICBM) u povodu godišnjice.

Prošli mjesec zabrinutost je porasla u Seulu, Tokiju i Washingtonu jer je Pjongjang izveo potpuni ICBM test prvi put nakon 2017.

Također prošli tjedan Pjongjang je zaprijetio da će gađati Južnu Koreju "nuklearnom borbenom silom" ako bude napadnut.

Choe je Kima nazvao "domoljubom bez premca i velikim braniteljem mira" jer je Sjevernu Koreju učinio "punopravnom vojnom silom opremljenom svim moćnim fizičkim sredstvima samoobrane".

Pod vodstvom Kima Sjeverna Koreja je provela četiri od svojih šest nuklearnih pokusa i razvila masivne interkontinentalne balističke rakete (ICBM) za koje analitičari vjeruju da bi mogle pogoditi bilo koji cilj u Sjedinjenim Državama.

Unatoč neviđenim teškoćama, Kim je otvorio novo doba za Sjevernu Koreju kao moćnu socijalističku naciju koja napreduje i razvija se oslanjajući se na samu sebe, rekao je Choe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2022 03:56