PJONGJANG DIGAO GLAS

Sjeverna Koreja zaprijetila Washingtonu: 'Ako ćete gurati nos u tuđa pitanja, suočit ćete se s neugodnom stvari s kojom će se teško nositi'

 
Kim Jong Un (arhiva)
 AFP

Sjeverna Koreja rekla je u četvrtak da se Washington ne bi trebao miješati u međukorejska pitanja ako želi uspješno održati predsjedničke izbore, nakon što je SAD izrazio žaljenje zbog njezine odluke da prekine veze s Južnom Korejom.

U priopćenju koje je objavila službena sjevernokorejska agencija KCNA, visoki dužnosnik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova okvalificirao je izjave Washingtona kao "degutantne" i kao "dvostruku igru".

SAD bi trebale "držati jezik za zubima i baviti se prije svega svojim unutarnjim pitanjima" ako žele "uspješno održati" predsjedničke izbore, rekao je glavni direktor odjela za američka pitanja u ministarstvu Kwon Jong Gun.

Ta je izjava objavljena nakon što je američki State Department objavio da je razočaran odlukom Sjeverne Koreje od utorka da prekine komunikacijske veze s Južnom Korejom.

"Ako Sjedinjene Države guraju svoj nos u tuđa pitanja neopreznim izjavama, umjesto da se bave unutarnjim stvarima u trenutku kada im je politička situacija u najgoroj konfuziji ikad, mogle bi se suočiti s neugodnom stvari s kojom će se teško nositi", rekao je Kwon Jong Gun, u komentaru koji je prenijela KCNA.

Nije jasno što bi Sjeverna Koreja trebala učiniti da poremeti izbore ili uzrokuje probleme kampanji američkog predsjednika Donalda Trumpa, rekao je James Kim, s Asan instituta za političke studije u Seulu.

Sjevernokorejska prijetnja upućena je dva dana prije druge obljetnice povijesnog samita između sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una i američkog predsjednika Trumpa u Singapuru.

Osim simboličke važnosti, taj sastanak iznjedrio je samo jednu vrlo nejasnu deklaraciju o denuklearizaciji korejskog poluotoka.

Ali pregovori o denuklearizaciji su mrtvo slovo nakon fijaska drugog samita u veljači 2019. u Hanoiju.

SAD imaju stalno stacioniranih oko 28.500 vojnika u Južnoj Koreji kako bi zaštitili svog saveznika od sjevernokorejske prijetnje.

Pjongjang je pod brojnim sankcijama Vijeća sigurnosti zbog svojeg nuklearnog i balističkog programa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 18:22