DOGOVOR

Sjeverna Makedonija i Bugarska žele prevladati razlike i deblokirati put za pregovore

Bugarska je 2020. odbila odobriti početak pregovora o članstvu za Sjevernu Makedoniju s kojom se spori oko jezika i povijesti

Dimitar Kovačevski i Kiril Petkov

 Robert Atanasovski/AFP

Novi premijeri Bugarske i Sjeverne Makedonije dogovorili su se u utorak da će pokušati prevladati poteškoće zbog kojih Sofija blokira Skoplju početak pregovora o pristupanju Europskoj uniji.

Dimitar Kovačevski, koji je u ponedjeljak prisegnuo za premijera Sjeverne Makedonije rekao je da je s bugarskim kolegom po dužnosti Kirilom Petkovim u Skoplju dogovorio početak razgovora u svrhu poboljšanja odnosa dviju zemalja.

Petkov, koji je u prosincu preuzeo dužnost, rekao je da je "velik optimist" u pozitivan ishod.

Bugarska je 2020. odbila odobriti početak pregovora o članstvu za Sjevernu Makedoniju s kojom se spori oko jezika i povijesti, no pod pritiskom je zapadnih članica EU da pokaže više fleksibilnosti.

"Počeo sam prvi radni dan kao premijer jednim od najvažnijih pitanja za Sjevernu Makedoniju, a to je upoznavanje s uvjetima za brži napredak prema europskoj integraciji", rekao je Kovačevski u utorak nakon razgovora s bugarskim kolegom.

"S kolegom Petkovim dogovorili smo se unijeti novu energiju i ... poboljšati odnose između dviju zemalja", dodao je.

Savjetodavno nacionalno vijeće Bugarske, koje uključuje sve vodeće političke stranke, suglasilo se da vlada pokuša izaći iz pat pozicije, ali ne na uštrb nacionalnih interesa ili prava Bugara u Sjevernoj Makedoniji.

Novi odnosi među susjedima mjerit će se "stvarnim, postignutim rezultatima" koje postignu radne skupine zadužene za ekonomiju, infrastrukturu, kulturu, integraciju EU i za povijest.

"Danas sam velik optimist vezano za našu zajedničku akciju i očekujem da će rezultati biti vidljivi svakog tjedna", rekao je Petkov.

Priznavanje države Makedonije nakon raspada bivše Jugoslavije 1991. otežavala je Grčka i tek pošto je Skoplje imenu države pridodalo 'Sjeverna' kako bi se razlikovala od grčke pokrajine Makedonije, ukinuta je blokada za njezino priključenje NATO-u.

Druga članica EU, Bugarska, sada blokira početak pregovora s Bruxellesom inzistirajući na tome da Skoplje prizna da Makedonci i makedonski jezik imaju bugarske korijene.

Zagovornici europskog puta Sjeverne Makedonije u EU ističu da će se članstvom u EU zemlja izmaknuti rastućem pritisku Rusije i Kine na Zapadni Balkan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2022 01:12