StoryEditor
FILIP II IDE U POVIJEST

SJEVERNA MAKEDONIJA ZBOG SPORA S GRCIMA PROMIJENILA I NAZIV NACIONALNOG STADIONA Velebno zdanje u Skoplju nosit će ime Toše Proeskog

Stadion 'Toše Proeski' u Skoplju
 REUTERS

Vlada Sjeverne Makedonije odlučila je u utorak promijeniti ime svojeg nacionalnog stadiona "Filip II." u "Toše Proeski" kako bi poštivala dogovor s Grčkom kojim je okončan dugogodišnji spor u vezi imena zemlje.

Za Atenu, ime Makedonija, kao i bilo kakve reference na Aleksandra Velikog i Filipa II. Makedonskog, dio su njezina povijesnog nasljeđa i njihovo korištenje u Makedoniji izaziva napetosti.

Stadion je preimenovan u "Toše Proeski", po popularnom makedonskom pjevaču koji je poginuo 2007. u prometnoj nesreći u dobi od 26 godina.

"Odlučili smo preimenovati stadion 'Filip II.' u "Nacionalna arena Toše Proeski' u čast osobi koja je ostavila dubok trag u makedonskoj i regionalnoj povijesti", objavila je makedonska vlada, a prenosi agencija MIA.

Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija dogovorila je s Grčkom da će se zvati Republika Sjeverna Makedonija. Spor u vezi toga trajao je gotovo tri desetljeća i blokirao put zemlje u EU i NATO.

Makedonija je već promijenila naziv međunarodne zračne luke u Skoplju i glavne autoceste koji su nosili ime Aleksandra Velikog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2020 16:56