BIJEG U ‘ZONI SMRTI‘

Sjevernokorejac satima lutao neprimijećen u jednom od najopasnijih graničnih područja na svijetu

Muškarac je u jednom trenutku prošao kroz odvodni tunel u demilitariziranoj zoni za kojeg južnokorejska vojska nije ni znala da postoji
Sjevernokorejski vojnici u području demilitarizirane zone DMZ
 Jung Yeon-je/AFP

Muškarac iz Sjeverne Koreje ovog je mjeseca prešao oštru granicu između Sjeverne i Južne Koreje, a unatoč tome što se osam puta pojavio na nadzornim kamerama i aktivirao alarme, južnokorejski ga vojnici nekoliko sati uopće nisu primijetili.

Čovjek je do granice doplivao u ronilačkom odijelu, a potom je prehodao put od pet kilometara. Vojnici su u akciju krenuli tek nakon što su ga primijetili na devetoj snimci.

Nejasno je zašto je Sjevernokorejac za bijeg iz domovine koristio prijelaz na opasnoj ruti u demilitariziranoj zoni (DMZ), poznatoj po imenu ''zona smrti''. Područje koje je de facto granica između Sjeverne i Južne Koreje smatra se jednim od najkontroliranijih graničnih područja na svijetu. Uzduž granice duge 250 kilometara protežu se prepreke od bodljikave žice, minska polja i bunkeri iz kojih se preko ciljnika prati svatko tko se približi.

No, prebjeg iz Sjeverne Koreje na tom je području neotkriven proveo gotovo tri sata.

Muškarac je u jednom trenutku prošao kroz odvodni tunel u demilitariziranoj zoni za kojeg južnokorejska vojska nije ni znala da postoji, izvijestila je novinska agencija Yonhap.

Detalji s puta koji je prevalio Sjevernokorejac dolaze iz izvješća Južnokorejskog zajedničkog stožera (JCS) o sigurnosnim propustima koje je podneseno 16. veljače. JCS je odbio identificirati muškarca i istražuje je li pokušavao pobjeći.

Nije poznato gdje je započelo muškarčevo putovanje, no poznato je da je u 1:05 sati iz mora izašao blizu južnokorejske zvjezdarnice i sjeverno od pograničnog grada Goseong.

Ronilačko odijelo i peraje koje je imao na nogama sakrio je ispod kamena, a zatim je hodao uz ogradu od bodljikave žice uz plažu. Ušao je u tunel za odvod i prešao u DMZ.

Muškarac se kretao cestom neotkriven više od pet kilometara do 4:16 sati. Njegovo deveto pojavljivanje na nadzornim kamerama natjeralo je vojnike da prijave njegovu prisutnost. Vojska ga je pronašla u 7:27 sati. U izvještaju piše da je tražio civile kojima bi se predao jer se bojao da bi ga vojnici mogli vratiti u Sjevernu Koreju.

Nadzorne kamere primijetile su muškarca nekoliko puta, no ništa nije poduzeto čak ni kada su se dva puta aktivirali sigurnosni alarmi. Službenik JCS-a rekao je novinskoj agenciji Yonhap da je vojnik zadužen za opremu za nadzor obale u to vrijeme vršio prilagodbe sustava te da je mislio da se alarm aktivirao greškom.

Nagađalo se je li čovjek zaista plivao s obzirom na hladne zimske uvjete. JCS je rekao da vjeruje da je čovjek plivao jer je njegovo odijelo bilo mokro te da mu je plima vjerojatno pomogla.

Ovo je drugi put u četiri mjeseca da su se postavila pitanja o sigurnosti u pograničnoj zoni.

Južnokorejska vojska poručila je da će iskoristiti ovaj slučaj kako bi napravila potrebne promjene. Nakon što je prošle godine u studenom bivši gimnastičar prebjegao iz Sjeverne Koreje preskočivši graničnu ogradu, južnokorejska vojska najavila je da će provjeriti svaki senzor.

Korejski poluotok je podijeljen još od 1953. godine, no nakon dogovorenog prekida neprijateljstva, mir između dviju strana nikad nije potpisan. Između Sjeverne i Južne Koreje je tako nastala tzv. demilitarizirana zona.

Od preuzimanja vlasti 2011. godine, sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un naredio je pooštravanje granične kontrole na korejskom poluotoku i s Kinom, što je uključivalo postavljanje nagaznih mina.

Unatoč oštrim kontrolama, oko 1.000 ljudi svake godine prebjegne iz represivne Sjeverne Koreje, koja se suočava s brojnim optužbama za kršenje ljudskih prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:57