MEĐUNARODNI SKANDAL

Sjevernokorejski hakeri uhvaćeni u pokušaju krađe tajni o proizvodnji cjepiva za koronavirus

Do krađe je došlo usprkos režimskim tvrdnjama da u Sjevernoj Koreji nema slučajeva covida-19

Kim Jong Un 

 EyePress News/EyePress via AFP

Sjevernokorejski hakeri uhvaćeni su u pokušaju krađe informacija multinacionalne kompanije uključene u proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa, javlja Sky News.

Do krađe je došlo usprkos režimskim tvrdnjama da u Sjevernoj Koreji nema slučajeva covida-19, što su im, kako tvrde, omogućila ograničena putovanja. Čak su odbili devet milijuna doza cjepiva koje im je nudio UNICEF.

Dežurne službe su otkrile ovaj špijunski udar, što je detaljno opisano u prezentaciji na konferenciji Black Hat, Rafea Pillinga, višeg istraživača sigurnosti u Secureworksu.

Meta napada bila je tvrtka koja je klijent Secureworksa, a napad je bio sličan onome koji je ruska obavještajna služba izvela na kompaniju Solarwinds.

Pilling je za Sky News rekao da su primijećeni napadi nekoliko različitih skupina, od špijuna koje financira država, do kriminalnih skupina koje motivira novac.

"Vidjeli smo kako su pokretači ransomwarea, na primjer, udarili na pružatelje usluga u SAD-u ili neku krovnu organizaciju, te su kao rezultat toga mogli lako upasti u desetke drugih tvrtki", objasnio je.

"Dakle, kada hakeri shvate koliki je učinak koji se može dobiti od napada na opskrbni lanac, on će to iskoristiti i mislim da ih sve više to čini."

Napad opskrbnog lanca je, inače, cyber napad koji želi oštetiti organizaciju ciljanjem manje sigurnih elemenata u opskrbnom lancu.

Ranije ove godine, južnokorejska Nacionalna obavještajna služba (NIS) ogradila se od tvrdnji da je Sjeverna Koreja hakirala Pfizer, javlja Sky News.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2022 17:41