STRAŠNO

Skandal na najstarijem svjetskom natjecanju: ‘Ovo je najbolja fotografija? Vi niste normalni, sramite se!‘

Obitelj djevojke i obitelji poginulih u napadu tužili su AP i Reuters

Ubojstvo Shani Louk

 Twitter/

Prestižno sveučilište našlo se na stupu srama nakon što je dodijelilo najstariju svjetsku nagradu za fotoreporterstvo za fotografiju osakaćene i ubijene žrtve u Hamasovom napadu. 22-godišnja Shani Louk postala je simbolom brutalnog napada, a fotografija na kojoj naoružani muškarci s njenim polugolim tijelom na kamionetu jure natrag u Gazu odnijela je pobjedu, prenosi Daily Mail.

Fotoagencija AP odnijela je nagradu za grupnu fotografsku priču godine koju dodjeljuje Institut za novinarstvo Donald W. Reynolds pri Školi novinarstva Missourija.

- RJI misli da je užasna fotografija poluodjevenog, mrtvog tijela Shani Louk djelo za nagradu. Odvratno, napisao je na X-u Tom Emmer.

Njemačko-izraelska državljanka bila je među 364 ubijenih na Super Nova festivalu na koji je stigla sa svojim dečkom. Na društvenim mrežama oglasili su se prijatelji i obitelj mlade žene koji su objavili fotografije sretnog i bezbrižnog života koji je vodila te su se složili da će je takvu zauvijek pamtiti.

- Ovako ćemo pamtiti prelijepu Shani Louk. Nećemo dopustiti da uspomenu na nju pregaze neljudski nasilnici koji slave fotografiju na kojoj je prikazano njeno ubojstvo, stoji na društvenim mrežama.

image

Shani Louk

X/

- Ovo je fotografija terorista koji paradiraju mrtvim tijekom Židovke nakon što su je ubili. Sramite se, glasio je drugi komentar.

Obitelj djevojke i obitelji poginulih u napadu tužili su AP i Reuters optužujući ih za tajni dogovor u zločinima koje su dokumentirali. Lobistička skupina HonestReporting, koja je izrazila zabrinutost zbog izvještavanja, objavila je svoje ‘čestitke‘ AP-u na osvajanju nagrade.

- Kakav je osjećaj osvojiti nagradu na zaslugama palestinskih fotoreportera koji su se infiltrirali u Izrael 7. listopada i snimili fotografije poput ove na kojoj se nalazi mrtvo tijelo Shani Louk u kamionetu Hamasa?, napisali su.

Izraelski diplomat Danny Danon napisao je kako fotografija prikazuje teroriste nad tijelom Shani Louk, dok novinska agencija AP prima nagradu za to i ponosi se radom svojih fotografa i upletenošću u zločine. Prema informacijama Reportera bez granica u izraelskim zračnim napadima od početka kopnene invazije na Gazu ubijen je velik broj novinara.

Fotografija koju je snimio freelancer AP-a Ali Mahmud bila je prva od 20 fotografija koje je agencija poslala na natječaj. I AP i Reuters zanijekali su suradnju s napadačima, prošlog su mjeseca rekli kako suosjećaju s ozlijeđenima te da su optužbe neutemeljene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 15:28