SLUČAJ IZ CRNE GORE

Skandal na popisu stanovništva: 16 popisivača koristilo ‘piši-briši‘ olovke, prepravljali podatke?

Popis je počeo 3. prosinca i trebao bi trajati 15 dana, no u slučaju da se ne popiše cjelokupno stanovništvo može se i produžiti

Crna Gora

 Milos Vujovic/Anadolu Via Afp

Crnogorska popisna komisija utvrdila je da je 16 popisivača koji rade na popisu stanovništva na području Podgorice koristilo tzv."piši-briši“ olovke pa je jednoglasno odlučeno da se svih šesnaestoro popisivača i jedan instruktor isključe iz popisne kampanje, objavili su u četvrtak crnogorski mediji.

Iz crnogorske agencije za statistiku “Monstat” priopćeno je da su crnogorska policija I tužiteljstvo već pokrenuli kaznene postupke protiv popisiviča koji su prepravljali podatke na popisnim listićima.

Prema saznanjima portala Pobjeda, instruktori Monstata su prije tri dana, tijekom redovne kontrole, utvrdili korištenje tzv ,,piši-briši“ olovke. Riječ je o olovci čiji se trag, kada se izloži blagom izvoru topine izgubi, što omogućava popisivaču da kasnije upiše podatke koje želi.

Popis u Crnoj Gori počeo je 3. prosinca i trebalo bi trajati 15 dana, no u slučaju da se ne popiše cjelokupno stanovništvo može se i produžiti.

Popis je od početka prosinca do danas tekao bez većih nepravilnosti I tenzija.

Popis crnogorskog stanovništva odgađan je nekoliko puta. Prošle godine odgođen je zbog, kako je navedeno, tehničkih problema, a novi termin bio je 1. studenoga ove godine, no i tada je odgođen zbog prijetnji procrnogorske oporbe da će ga bojkotirati tvrdeći da ne postoje uvjeti za njegovo održavanje i kvalitetnu kontrolu unesenih podataka.

Tome je prethodila agresivna popisna kampanja kojoj se pridružila i Srpska pravoslavna crkva, a cilj joj je bio da se što više građana Crne Gore izjasne kao Srbi te da govore srpskim jezikom.

Nova crnogorska vlada premijera Milojka Spajića zbog toga je na prvoj sjednici nakon izbora popis odgodila za početak prosinca, a tijekom studenoga s oporbom su dogovoreni uvjeti koje je neophodno ispuniti za njegovo održavanje, pa su popisnim komisijama dodani članovi iz oporbe, načinjen je softver za kontrolu podataka te je zabranjeno učešće političkih stranaka u popisnoj kampanji.

Prema popisu iz 2011., pet godina od obnove crnogorske nezavisnosti, oko 45 posto stanovništva izjasnilo se da su Crnogorci, a Srba je bilo 29 posto.

Međutim, kada je u pitanju jezik, situacija je drugačija. Gotovo 43 posto stanovnika Crne Gore izjasnilo se da govori srpskim jezikom, a 37 posto da govori crnogorskim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 03:18