NAPETOSTI U BIH

Skandal na sastanku s Borrellom: Željko Komšić napustio razgovor nakon jedne Dodikove izjave

Dodik je na sastanku pitao zašto Republika Srpska ne bi mogla biti neovisna, ako Kosovo to može, a zatim je Komšić napustio razgovor
Milorad Dodik, Josep Borrell i Željko Komšić
 Nihad Ibrahimkadic

Na sastanku Predsjedništva BiH s visokim predstavnikom Europske unije Josepom Borrellom došlo je do skandala, a Oslobođenje.ba piše da je Željko Komšić napustio razgovor.

Sastanak je održan sinoć online, a na njemu je Borrell izrazio svoju zabrinutost zbog sve češće nacionalističke i retorike podjele u Bosni i Hercegovini te apelirao na članove Predsjedništva da pokrenu dijalog i potiču jedinstvo i konsenzus te smanje političke tenzije.

Naime, Milorad Dodik je na sastanku navodno upitao zašto Republika Srpska ne bi mogla biti neovisna, ako Kosovo to može, nakon čega je Željko Komšić napustio razgovor.

- Ovakav stav izazvao je reakciju druga dva člana Predsjedništva, a Željko Komšić je napustio sastanak nakon moje tvrdnje da je nezgodno da Predsjedništvo bude to koje će voditi te progovore jer imamo Komšića koga ostali predstavnici hrvatskog naroda ne smatraju legitimnim, rekao je Dodik, javlja Oslobođenje.ba.

Dodik je rekao da je na sastanku bilo riječi i o non-paperu te o epidemiološkoj situaciji i cijepljenju protiv koronavirusa u BiH.

Iz Predsjedništva BiH su rekli da je na sastanku bilo riječi o aktualnoj političkoj situaciji na Zapadnom Balkanu, kao i o putu BiH prema Europskoj uniji.

- Članovi Predsjedništva BiH su izrazili opredijeljenost za razvijanje dobrosusjedskih odnosa i regionalne suradnje, te podržali aktivno sudjelovanje BiH u regionalnim inicijativama u skladu s načelima koja se primjenjuju u Europskoj uniji. Razgovarano je i o narednim koracima koji su neophodni da bi BiH ispunila potrebne reforme za realizaciju 14 preporuka iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u Europskoj uniji, dodaje se u priopćenju Predsjedništva BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:12