SVE ZBOG MILOŠEVIĆA

SKANDAL OKO DODJELE NOBELA HANDKEU SU PRODUBLJUJE Veleposlanici Turske, Kosova i Albanije bojkotiraju dodjelu nagrade Švedske akademije

 
Peter Handke
 REUTERS

Albanija je u ponedjeljak objavila kako će njezin veleposlanik u Švedskoj bojkotirati dodjelu Nobelove nagrade za 2019. godinu, prosvjedujući protiv nagrađivanja književnika Petera Handkea, kritiziranog zbog podrške bivšem srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću.

Izbor Austrijanca Handkea naišao je na kritike jer je podržavao Miloševića te je bio na sprovodu tog predsjednika Srbije koji je preminuo 2006. u Haagu, tijekom suđenja za ratne zločine.

Dužnosnik turske vlade u subotu je pozvao Švedsku akademiju da promijeni odluku o dodjeli nagrade, a i Kosovo je objavilo da će veleposlanik bojkotirati dodjelu.

"U skladu s našom prvom reakcijom, uputili smo veleposlanika Albanije u Švedskoj da bojkotira dodjelu Nobelove nagrade Handkeu", napisao je na Twitteru albanski ministar vanjskih poslova Gent Cakaj.

"Opravdavanje ratnih zločina tijekom raspada Jugoslavije ne smije se nagrađivati. To će samo ojačati negiranje koje se mora nadići i strogo osuditi".

Sam Handke je u petak na konferenciji za medije u Stockholmu odbio odgovoriti na pitanja o svojoj podršci Miloševiću.

Turska je u međuvremenu objavila da će se priključiti Albaniji i Kosovu u bojkotu svečane dodjele Nobelove nagrade. Turski veleposlanik u Švedskoj Hakki Emre Yunt rekao je za tursku mrežu Hurriyet u ponedjeljak da neće prisustvovati dodjeli nagrada.

Handkeu će se formalno predati nagrada u visini 9 milijuna kruna (935.000 dolara) u utorak, prije održavanja tradicionalnog prijema kasnije tijekom dana.

Na svečanost i na prijem pozvani su svi veleposlanici u Švedskoj.

Dodjela nagrada za postignuća u znanosti, književnosti i pridonošenju mira pokrenuta je u skladu s voljom švedskog industrijalca i izumitelja dinamita Alfreda Nobela, a prva dodjela Nobelove nagrade održana je 1901. u Stockholmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:18