VELIKA AFERA

SKANDAL U AMERIČKOJ VOJSCI Časnici za lansiranje nuklearnih projektila masovno varali na ispitima

Više desetaka časnika američkog vojnog zrakoplovstva smijenjeno je zbog prevare
 Arhiva

WASHINGTON - Čak 34 časnika američkog zrakoplovstva zadužena za lansiranje nuklearnih projektila suspendirana su jer se sumnja da su varali na ispitima.

Zrakoplovstvo je objavilo kako je dio časnika iz zrakoplovne baze Malmstrom u Montani slao odgovore SMS-om ispitanicima na rutinskim testovima, koje časnici zaduženi za nuklearne projektile moraju proći svakoga mjeseca, dok su ostali znali za to, ali nisu prijavili. Do otkrića je došlo tijekom istrage o konzumiranju droga u drugim bazama.

Ovo je 'neprihvatljivo ponašanje', ali sigurnost nuklearnog programa nije ugrožena, kazala je Deborah Lee James, državna dužnosnica u američkom ministarstvu obrane na čelu odjela za zrakoplovstvo.

Cijeli tim koji nadzire sustav lansiranja nuklearnih projektila bit će ponovno testiran. Još tri časnika suspendirana su zbog posjedovanja droge za vlastitu uporabu.

Ovo je samo najnoviji u nizu skandala koji potresa zrakoplovstvo i njihove postrojbe za nuklearne projektile.

U kolovozu jedna jedinica zadužena za nuklearne projektile u Malmstromu nije prošla inspekciju za sigurnost i zaštitu, zbog čega je smijenjen jedan visoki časnik.

U svibnju je smijenjeno 17 časnika zaduženih za održavanje projektila zbog kršenja propisa o zaštiti u bazi Minot u Sjevernoj Dakoti.

U listopadu je general Michael Carey, koji je bio zadužen za projektile dugog dometa, otpušten zbog 'gubitka povjerenja i pouzdanja', kako je obrazloženo. Kasnije se pokazalo da se tijekom radnog posjeta Rusiji ponašao kako 'ne pristoji gentlemanu'.

Samo nekoliko dana prije nego je general Carey otpušten, američka mornarica smijenila je viceadmirala Tima Giardinu, drugu osobu u zapovjednom lancu američke Strateške komande, jedne od devet borbenih komandi pri ministarstvu obrane, koja je, među ostalim, zadužena i za nuklearno oružje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 09:30