IZVRŠEN PRETRES

Skandal u Bruxellesu, policija upala u sjedište EPP-a: ‘Ovo je vrlo neugodno za Manfreda Webera‘

Belgijska je policija upala u prostorije sjedišta stranke u sklopu istrage koja se u Njemačkoj vodi protiv zastupnika CDU-a Marija Voigta

Ilustracija

 John Thys/AFP

Baš kad se stranke pripremaju za novu predizbornu kampanju za europske izbore koji se održavaju sljedeće godine, Europsku pučku stranku (EPP), čini se, prati skandal iz prethodne kampanje kad je njezin Spitzen kandidat za predsjednika Europske komisije bio Manfred Weber, trenutačno šef poslaničke skupine EPP-a u Europskom parlamentu i predsjednik stranke. Belgijska je policija, na zahtjev njemačkih kolega, upala u prostorije sjedišta stranke u Bruxellesu u utorak ujutro, ali ne u Europskom parlamentu, u okviru istrage koja se u njemačkoj pokrajini Tirinškoj vodi protiv Marija Voigta, trenutačno zastupnika njemačkog CDU-a u pokrajinskom parlamentu.

No, istraga nema veze s njegovim političkom djelovanjem, nego s ulogom koju je imao kao voditelj digitalne kampanje EPP-a na europskim izborima 2019 godine. Sumnja se da je on tada stranačkim novcem dao posao jednoj IT tvrtki iz Tirinške od koje je nakon toga zauzvrat primio novac.

Istraga u Njemačkoj vodi se još od prošle godine, a u utorak je belgijska policija u sjedištu stranke u Bruxellesu oduzela računala i razne dokumente koji mogu pomoći u otkrivanju istine zbog sumnje u koruptivne aktivnosti.

Voigt je trenutačno i šef kluba stranke u njemačkoj saveznoj državi Tiringiji. Iz EPP-a su samo šturo priopćili da je došlo do racije i da stranka surađuje s policijom te pruža tražene dokumente.

Iako policijski upad u sjedište stranke u Bruxellesu nije povezan s trenutačnim djelovanjem EPP-a, ovo je svakako neugodno za šefa stranke Manfreda Webera koji je i predsjednik Europske pučke stranke, a ujedno i šef stranačke skupine u Europskom parlamentu. A osumnjičenog Voigta kao voditelja digitalne kampanje 2019. godine angažirao je upravo Weber.

Europska pučka stranka najveća je politička skupina u Europskom parlamentu, a iz njezinih redova dolaze i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola. EPP računa da će i nakon izbora sljedeće godine imati najutjecajnije vodeće funkcije u institucijama EU.

Ovaj slučaj sada u EPP-u, iako različit, izaziva posebnu pozornost javnosti nakon velikog skandala koji je potresao skupinu Europskih socijalista, čije je sadašnje i prijašnje eurozastupnike belgijska policija uhitila pod optužbama za korupciju, odnosno zbog primanja mita, kako bi lobirali u korist stranih država, a spominju se Katar i Maroko. U okviru te operacije uhićena je i potpredsjednica Europskog parlamenta Eva Kaili, a u prostorijama nekih uhićenika policija je našla i veliku količinu gotovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:07