CIJEPLJENJE PREKO REDA

Skandal u gradiću kojeg su proslavili kultni mafijaški filmovi, prvi čovjek podnio ostavku

Grad Corleone je na svojim službenim stranicama na Facebooku potvrdio da je njegov prvi čovjek doista još u siječnju primio dvije doze cjepiva
Corleone, Italija
 Brannon Gerling/Alamy/Alamy/Profimedia

Načelnik sicilijanskog gradića Corleonea u nedjelju je objavio da podnosi ostavku nakon što se preko reda cijepio protiv covida-19, a policija je otvorila istragu.

"Proveo sam besanu noć razmišljajući o svojoj odluci i zaključio da bi bilo ispravno podnijeti ostavku, bez obzira na činjenicu da sam se cijepio kao jedan od općinskih vijećnika", rekao je talijanskoj agenciji ANSA-i Nicolo Nicolosi (78).

On je do vikenda bio načelnik maloga mjesta blizu Palerma, povijesnog uporišta mafije, čije se ime povezuje s mitskom sagom ispričanom u filmu "Kum" režisera Francisa Forda Coppole.

Talijanski mediji u subotu su izvijestili da policija provodi istragu nad načelnikom i ostalim članovima gradskog vijeća te da je slučaj prijavljen lokalnom tužiteljstvu.

Grad Corleone je na svojim službenim stranicama na Facebooku potvrdio da je njegov prvi čovjek doista još u siječnju primio dvije doze cjepiva iako nije bio u prioritetnoj skupini.

Italija je kampanju cijepljenja počela krajem prosinca, rezerviravši prve doze za zdravstvene radnike i ljude starije od 80 godina.

No Nicolo Nicolosi je tvrdio da i lokalni političari poput njega trebaju hitnu zaštitu od virusa, poput zdravstvenih radnika na prvim linijama.

"Načelnik se cijepio svjesno, kako bi spriječio da ga potencijalni kontakt s virusom ne onemogući u obavljanju dužnosti usred borbe s virusom", stoji na stranici Corleonea.

Dosad je u Italiji iskorišteno oko 5,3 milijuna doza cjepiva. Od ukupno 60 milijuna stanovnika zemlje, 1,6 milijuna ih je primilo obje doze, priopćilo je ministarstvo zdravstva.

Novi talijanski premijer Mario Draghi, koji je prisegnuo prošli mjesec, prioritet je stavio na ubrzanje distribucije cjepiva, koje bi trebalo suzbiti širenje pandemije.

U toj je mediteranskoj državi pandemija dosad odnijela gotovo 100.000 ljudskih života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 04:52