AFERA U ČEŠKOJ

Skandal u najvećem europskom žarištu: Ministar zdravstva snimljen kako krši mjere, pred smjenom je

Češki premijer Andrej Babiš zatražio je od Prymule da podnese ostavku, a ako to ne učini opozvat će ga
Češki ministar Roman Prymula
 Profimedia, screenshot Facebook Blesk.cz

Češki ministar zdravstva Roman Prymula našao se u središtu skandala.

Naime, Prymulu je češki tabloid Blesk snimio kako izlazi iz restorana u Pragu, koji bi zbog vladinih mjera trebao biti zatvoren, bez maske.

Prymula je u restoranu Rio's Vyšehrad ušao oko 22 sata u srijedu navečer, a snimljen je prilikom izlaska oko 23:30. U restoranu sastao s Jaroslavom Faltynekom, čelnikom stranke ANO, a za magazin Respekt Prymula je kazao kako je nosio masku u automobilu.

Češki premijer Andrej Babiš zatražio je od Prymule da podnese ostavku, a ako to ne učini opozvat će ga. Babiš također traži ostavku i Faltyneka koji je potpredsjednik Babiševe stranke.

- Ovo što se danas dogodilo apsolutna je katastrofa. Takva se pogreška ne može opravdati - kazao je Babiš.

Poslijepodne će, kazao je, riješiti situaciju s predsjednikom Milošem Zemanom te već ima dva kandidata koji bi mogli zamijeniti Prymula.

Potpredsjednik vlade i šef CSSD-a Jan Hamáček pozdravlja odluku premijera Andreja Babiša i smatra je jedinim mogućim rješenjem.

- To je jedini način putem kojeg vlada može zadržati povjerenje u provođenju svih mjera koje su složene i nepopularne. Ako se pokaže da se na nekoga primjenjuju drugačija pravila, tada bi povjerenje javnosti bilo nepovratno narušeno - kazao je Hamáček za Blesk.

image
Tekst o Prymuli u današnjem češkom 'Blesku'
Michal Cizek/Afp/Profimedia

Blesk navodi kako Prymula već tjednima upozorava građane da ostanu kod kuće, da bez njihove pomoći neće moći pobijediti Covid-19 s obzirom na to da Češka bilježi sve veći broj zaraženih.

Zbog loše epidemiološke situacije Češka je zatvorila barove, restorane, koji su mogli jedino putem drive-ina posluživati građane, no i to je bilo zabranjeno nakon 20 sati.

U Češkoj je uvedeno i obavezno pokrivanje usta i nosa i u automobilu ako je u njemu osoba s kojom se ne živi, a nošenje maske obavezno je i ispred restorana.

Češka Republika je od svih zemalja Europske unije sada najteže pogođena koronavirusom prema broju stanovnika s 1.845 umrlih na 223.000 zaraženih od ožujka.

Srednja i istočna Europa obaraju rekorde

Zemlje srednje i istočne Europe ruše neslavne rekorde po broju novozaraženih koronavirusom i najavljuju još strože mjere kako bi se obuzdalo širenje pandemije, javljaju u petak agencije.

Poljska je tako u 24 sata zabilježila 13.632 nova slučaja zaraze, rekordan broj u jednom danu, objavilo je ministarstvo zdravstva, dok je vlada istovremeno najavila dodatne mjere za sprečavanje covida-19, bolesti koju uzrokuje virus SARS-CoV-2.

Broj smrtnih slučajeva pao je u istom danu na 153, s rekordnih 168 dan ranije. Poljske vlasti odlučile su zatvoriti sve kafiće i restorane na dva tjedna, te ograničiti javna okupljanja na pet osoba. Nastava za učenike srednje i viših razreda osnovne škole prebačena je online, a stariji od 70 godina pozvani su da ostanu kod kuće.

Slovačka je u četvrtak, s 2581 novim slučajem zaraze, također oborila rekord broja zaraženih u jednom danu, objavio je premijer Igor Matovič.

Ta je zemlja uvela djelomični 'lockdown' te zatvorila većinu škola, a ljudima je rečeno da ostanu kod kuće, osim kada idu u kupovinu neophodnih namirnica ili na izlete u prirodu.

Rusija u petak također obara rekorde i u 24 sata bilježi 17.340 novozaraženih, od kojih je 5478 u Moskvi. Od početka pandemije u Rusiji je od covida-19 oboljelo 1.480.646 ljudi. U posljednja 24 sata umrlo je 283 ljudi, a sveukupan broj umrlih dosegao je 25.525.

Češka je u četvrtak imala 14.150 novozaraženih, nešto manje od rekordnih 14.960 dan ranije, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.

Ta zemlja se bori s najvećim porastom covida-19 u Europi i od ožujka je zabilježila sveukupno 223.065 oboljelih. Do četvrtka je umrlo ukupno 1845 ljudi zaraženih koronavirusom.

I Ukrajina bilježi novi rekord od 7517 zaraženih u jednom danu, objavilo je u petak vijeće na nacionalnu sigurnost. Dan ranije je bilo 7053 novozaraženih te se sveukupan broj popeo na 330.396.

U četvrtak je umrla 121 osoba, a dan ranije 141. Ukrajina od početka listopada svakodnevno bilježi preko 5000 novih slučajeva zaraze. Veliki porast u broju zaraženih nagnao je vladu da stroge restrikcijske mjere produlji do kraja 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:07