PRVI ČOVJEK SKIJANJA

SKANDAL UOČI OLIMPIJADE ‘Iz ruskog proračuna za Soči pokradeno je čak 18 milijardi dolara’

Zimske olimpijske igre postale su poligon za krađu neviđenih razmjera zbog korumpiranih dužnosnika

Gian-Franco Kasper, predsjednik Međunarodne skijaške federacije i švicarski član Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), javno je priznao ono što većina Rusa odavno zna: skora Olimpijada u Sočiju poligon je za neviđenu korupciju, trećina od 55 milijardi dolara državnog novca pronevjerena je u mito i proviziju državnim dužnosnicima.

Korupcija je u Rusiji svakodnevna, sveprisutna. Boris Nemcov, nekadašnji zamjenik ruskog premijera i autor studije o korupciji, izjavio je: “Pokušavali smo zainteresirati MOO za ovo pitanje, ali uzalud. Dosad ovom problemu nije posvećena pažnja, iako su činjenice široko dostupne. Stav je ‘sve je u redu’ i ako postoji korupcija, onda je to problem zemlje domaćina, a ne MOO-a. No, Olimpijska povelja kaže da su Olimpijske igre međunarodni događaj, njihova organizacija služi kao primjer za cijeli svijet i zato se mora provesti na odgovoran, transparentan i pošten način”.

‘Sve je triput skuplje’

U svojoj studiji Nemcov uspoređuje troškove iz Sočija s troškovnicima ranijih olimpijskih gradilišta te zaključuje da je gradnja baš svega u Rusiji oko tri puta skuplja negoli sličan stadion, cesta ili sportski centar bilo gdje drugdje u svijetu. “MOO je dužan obratiti pažnju na to. Velika je pažnja usmjerena na gay prava i MOO se o tome izjasnio, ali su uglavnom ignorirali pitanje korupcije, uništavanja okoliša i druge vrste kršenja ljudskih prava”, uporan je Nemcov.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je 2010. naredio istragu o pronevjeri novca za gradnju olimpijskih objekata, no ona nije daleko odmakla. Prije godinu dana Putin je smijenio čelnog čovjeka tamošnjeg Olimpijskog odbora, Ahmeda Bilalova, zbog prekoračenja troškova od gotovo 700 posto za gradnju skijaških skakaonica.

Čeka se SP u nogometu

I dok građevinski radovi u Sočiju završavaju, tamošnje se građevinske firme odavno već bore za poslove oko Svjetskog nogometnog prvenstva 2018., koje će se održati u desetak ruskih gradova. Početni proračun za gradnju stadiona, željeznice i druge infrastrukture za nogometna događanja iznosi oko 20 milijardi dolara, što taj SP čini najskupljim ikad održanim. Stručnjaci upozoravaju da bi se izdaci, ako se novcem bude raspolagalo kao u Sočiju, mogli popeti do 100 milijardi dolara, što će biti velik udarac ruskom gospodarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 06:04