NEMA MIRA ZA SALMANA

SKANDALOZNA AKCIJA IRANSKIH DRŽAVNIH MEDIJA Skupili 600 tisuća dolara za fond fetve koja poziva na ubojstvo slavnog pisca!

 Reuters

Za indijsko-britanskog pisca Salmana Rushdieja izgleda nikad neće biti mira. Naime, iranski državni mediji skupili su 600 000 dolara koje će se dodati u fond fetve koja poziva na ubojstvo Rushdieja, objavio je Guardian.

Rushdie je svjetsku slavu stekao početkom 80-ih godina prošlog stoljeća zbog svojih odličnih romana, poput Djece ponoći i Srama, ali ga je u žižu javnosti zaista bacio tek roman "Sotonski stihovi". Objavljen 1988. godine, kontroverzni roman je izazvao bijes neviđenih razmjera u muslimanskim država budući da su mnogi vjernici određene dijelove gledali kao otvoreni napad na islam i proroka Muhameda (što knjiga naravno nije - riječ je o isključivom i malicioznom tumačenju izvrsnog romana). Ubrzo nakon što je izašao, roman je zabranjen u nekoliko država, među kojima su bili Indija, Bangladeš i Južnoafrička Republika, da spomenemo samo neke.

Najdalje je otišao Iran i njegov tadašnji čelnik ajatolah Homeini koji je fetvom (de facto pravnom odlukom) pozvao na ubojstvo Rushdieja. Za pisca je to efektivno značilo bijeg iz javnosti i devet godina skrivanja i života pod policijskim osiguranjem, o čemu je prije tri i pol godine objavio knjigu pod nazivom "Joseph Anton" što je pseudonim kojim se koristio tijekom skrivanja. Tom je prilikom Rushdie za Le Monde rekao "kako je u samom srcu islama, nešto je otišlo krivo. I to je novijeg datuma".

Iako je Rushdie sačuvao glavu, svojim životom je 1991. godine povezanost uz Sotonske stihove platio njegov japanski prevoditelj Hitoshi Igarashi, dok je talijanski, Ettore Capriolo, teže ranjen. Norveški izdavač William Nygaard preživo je pak tri prostrjelne rane u napadu u Oslu 1993. godine.

Iran je fetvu podupirao sve do 1998. godine kada je novi predsjednik države Mohammad Khatami izjavio da više ne zagovara ubojstvo Rushdiea. Usprkos tome, fetva nikada nije službeno opozvana pa je neki religijski vođe, među njima i sadašnji ajatolah Ali Hamnei znaju ponoviti, pogotovo oko datuma njezine obljetnice.

Ova nova akcija skupljanja novaca za ubojstvo Rushdieja najveći je koordinirani projekt vezan uz fetvu još od vremena kada je izdana (1989. godine), a budući da nikad nije ni bila opozvana, fond koji će isplatiti potencijalnog ubojicu Rushdiea potencijalno teži milijune dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 01:25