POLICIJA U AKCIJI

Skandalozne optužbe u Ankari: ‘Erdogan Kinezima prodaje ljude u zamjenu za cjepivo!‘

Prve sumnje da je postignut dogovor pojavile su se kada je u prosincu blokirana prva pošiljka kineskih cjepiva
Cjepivo i prosvjedi Ujgura u Turskoj
 Profimedia, Afp

Abdullah Metseydi, pripadnik ujgurske manjine u Turskoj nemalo se iznenadio kada je, pripremajući se za počinak, začuo galamu na vratima: 'Policija, otvori vrata!'

Deseci specijalaca i pripadnika protuterorističkih snaga upali su u njegovu kuću i počeli ga ispitivati je li umiješan u pobunu protiv Kine i zaprijetili da će deportirati njega i suprugu. Odveli su ga u zatvor odakle ga planiraju deportirati iz Turske jer se našao u središtu nesvakidašnje političke kontroverze, prenosi AP.

Naime, oporbeni zastupnici u turskom parlamentu optužuju čelnike u Ankari da potajno prodaju Ujgure u zamjenu za cjepivo protiv koronavirusa. Pošiljke desetaka milijuna bočica obećanog kineskog cjepiva nije stiglo. U međuvremenu, zadnjih nekoliko mjeseci turska policija je pritvorila 50 Ujgura, što je snažan skok u odnosu na prošlu godinu.

Iako još nema čvrstih dokaza da se događa kontroverzna zamjena pripadnika ujgurske manjine za cjepiva, turski oporbeni parlamentarci i Ujguri strahuju da službena Kina koristi cjepiva kao sredstvo za postizanje dogovora o izručenju. Potpisan je prije nekoliko godina, ali ga je Kina iznenada ratificirala u prosincu 2020. Pred turske zastupnike mogao bi doći već ovoga mjeseca.

Ujguri upozoravaju da bi zakon mogao njihov život pretvoriti u noćnu moru: deportaciju u zemlju iz koje su pobjegli kako bi izbjegli masovna uhićenja.

Naime, u kineskim logorima za preodgoj Ujgura nalazi se, prema zadnjim procjenama, milijun muškaraca i žena. Cilj je, kako pokazuju interni dokumenti do kojih je nedavno došao BBC, "oprati mozak, očistiti srca, ojačati pravičnost i eliminirati zlo" kod manjina koje su, kao u slučaju ujgurske, svoje pravo na samoodređenje tražili i terorističkim metodama.

image
Prosvjedi Ujgura u Turskoj ispred kineskog veleposlanstva
Adem Altan

- Užasavam se deportacije, otkriva u suzama za AP Melike, supruga Metseydija, odbijajući dati prezime iz straha od odmazde.

- Brinem se za psihičko zdravlje svoga supruga.

Prve sumnje da je postignut dogovor pojavile su se kada je u prosincu blokirana prva pošiljka kineskih cjepiva. Dužnosnici su tada rekli da je to zbog nepotpune dokumentacije. Čak i sada u veljači, zastupnik vodeće oporbene stranke u Turskoj Yildirim Kaya kaže da je Kina isporučila samo trećinu od 30 milijuna doza Sinovaca koje je obećala koncem siječnja.

- Ovakva odgoda nije normalna. Platili smo ta cjepiva. Da li Kina ucjenjuje Tursku?, upitao je u službenom dopisu turskoj vladi Kaya i još nije dobio odgovor.

I kineske i turske vlasti međutim negiraju da se zakon o izručenju odnosi na Ujgure. Kineski državni mediji takve su opaske nazvali zamagljivanje, a ministarstvo vanjskih poslova zanijekalo je povezanost donošenja zakona i slanje cjepiva.

- Mislim da su vaše špekulacije neutemeljene, naveli su.

I turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu tvrdi da kašnjenje pošiljke cjepiva nije povezano s Ujgurima.

image
Prosvjedi Ujgura u Turskoj ispred kineskog veleposlanstva
Adem Altan

- Ne koristimo Ujgure u političke svrhe, mi smo angažirani na zaštiti njihovih prava.

Iako je zasad tek nekolicina Ujgura smještena iza rešetaka prije izručenja, nedavna uhićenja raširila su paniku među ujgurskom zajednicom u Turskoj koja broji 50.000 duša.

Manja skupina Ujgura ranijih je godina putovala u Siriju i pridružila se džihadističkim skupinama, no većina Ujgura u Turskoj prezire džihadiste i brinu se jer im nanose ljagu.

Odvjetnici zarobljenih Ujgura kažu da u većini slučajeva turska policija nema dokaza o njihovoj povezanosti s terorizmom, a profesor prava iz Ankara Ilyas Dogan smatra da su uhićenja politički motivirana.

- Nemaju nikakvih dokaza, kaže Dogan koji brani šestero uhićenih.

Čak i ako zakon bude usvojen u parlamentu, Dogan ne vjeruje da će doći do masovnih uhićenja zbog simpatije koje Ujguri uživaju u turskoj javnosti. No vjeruje da time rastu šanse da se pojedinci izruče Kini.

Abdurehim Parac, ujgurski pjesnik kojega su dvaput uhićivali zadnjih nekoliko godina kaže da pritvor u Turskoj djeluje poput hotela u odnosu na uvjete iz pakla u kineskom zatvoru, u kojemu je bio tri godine.

Još uvijek ima problema sa spavanjem zbog straha da bi mogao biti vraćen u Kinu: 'Tamo me čeka smrt'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:07