BEŠĆUTNOST NA DJELU

SKANDALOZNO I PROTUZAKONITO Žrtvama silovanja nakon pregleda u bolnici poslali astronomske račune

NEW ORLEANS Žrtvama silovanja u američkoj saveznoj državi Louisiani, nakon obaveznog liječničkog pregleda na kućne adrese stižu bolnički račun u iznosima i do nekoliko tisuća dolara.

Savezni propis, usvojen 2005. godine, ne dozvoljava naplaćivanje medicinsko-forenzičkih usluga nakon silovanja. 'Pregled fizičkih ozljeda, utvrđivanje je li došlo do penetracije silom te razgovor s pacijentima i prikupljanje dokaza', moraju biti besplatni, stoji u zakonu Violence Against Women Act.

No, mnoge bolnice u Louisiani izvrdavaju zakon, tvrdi novinarka Rebecca Catalanello: 'Prema toj definiciji, troškovi procedura koji su dio regularnog pregleda nakon silovanja, poput testa na AIDS i trudnoću, smatraju se dodatnim troškom i naplaćuju se širom Louisiane, ali i Sjedinjenih Država'.

Neke žene tvrde kako su dobile račun samo zato što su se prijavile na hitnu pomoć, iako su prema zakonu to dužne napraviti. Majka žene koja je nakon vrlo teškog silovanja morala platiti 4.200 dolara, kaže: 'Znate što me najviše ljuti? To što zatvorenici u državnoj kaznionici imaju besplatnu zdravstvenu zaštitu!'

Žrtve ponekad mogu zatražiti povrat troškova od počinitelja, ali prvo moraju proći proceduru pred posebnom komisijom. Prije toga, moraju podnijeti tužbu protiv silovatelja, ne smiju biti kažnjavane u zadnjih pet godina te moraju dokazati kako u vrijeme silovanja nisu kršile zakon. Štoviše, komisija utvrđuje i je li se 'žrtva ponašala na način koji je doprinio počinjenju zločina'!?

Samo 13 američkih saveznih država pokriva sve troškove testa trudnoće žrtve nakon silovanja, a tek ih 10 plaća troškove hitne pomoći.

Srećom, istraživanje Rebece Catalanello izazvao je brojne reakcije pa su vlasti Louisiane obećale kako će poraditi na povećanju efikasnosti lokalnih zdravstvenih službi te osigurati da žrtve seksualnih napada dobiju svu pomoć koja im treba.

Valjda će, ovaj put, takva pomoć ostati besplatna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 14:32