PENNSYLVANIA

Skeptični sudac Trumpovim odvjetnicima: ‘Vi zapravo tražite da poništim 6,8 milijuna glasova...‘

Suci su već odbacili tužbe u Michiganu i Georgiji, a poraz u Pennsylvaniji predstavljao bi konačan udarac Trumpu
Rudy Giuliani
 Chris Mcgrath/AFP

Američki sudac u utorak je bio skeptičan prema zahtjevu predsjednika Donalda Trumpa da se zaustavi službenike u proglašavanju demokrata Joea Bidena za pobjednika u saveznoj državi Pennsylvaniji. 

Okružni sudac Matthew Brann u Williamsportu rekao je da bi zaustavljanje proglašenja pobjednika značilo lišenje glasačkog prava svih birača u toj saveznoj državi. 

„Vi zapravo od ovog suda tražite da poništi 6,8 milijuna glasova i time oduzme pravo izbora svakom biraču“, kazao je Brann na ročištu. „Možete li mi reći kako bi se to moglo opravdati?“. 

Sudac je objavio da neće odmah donijeti odluku o slučaju, zatraživši pisana očitovanja dviju strana u narednim danima. 

Trumpov odvjetnik Rudy Giuliani je tijekom saslušanja rekao kako je na izborima 3. studenoga zabilježena „raširena prijevara na razini cijele države“, kao što to ponavlja i republikanski predsjednik, no nije ponududio odgovarajuće dokaze. 

Mark Aronchick, odvjetnik koji u procesu zastupa nekoliko okruga Pennsylvanije, rekao je da bivši odvjetnik New Yorka „živi u svijetu fantazije“. 

„Odbacite ovaj slučaj da se možemo početi baviti stvarnim pitanjima ove zemlje“, rekao je Brannu. „Dovršimo ovo“. 

Ta je tužba jedna od mnogih koje je Trumpov stožer podnio u ključnim saveznim državama u kojima je izgubio, pokušavajući osporiti Bidenovu pobjedu na američkim predsjedničkim izborima. 

Suci su već odbacili tužbe u Michiganu i Georgiji, a poraz u Pennsylvaniji predstavljao bi konačan udarac već neizglednim Trumpovim pokušajima da pravno ospori rezultate izbora. 

Trumpov tim je u utorak najavio da će pokušati blokirati Bidenovu pobjedu i u Nevadi ili da se tamo pobjednikom proglasi republikanac. Taj potez povukli su elektori odani Trumpu koji bi ušli u izborni kolegij da je Trump pobijedio u toj saveznoj državi.

Prema službenim podacima, Biden je u toj saveznoj državi pobijedio s 33.596 glasova razlike. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. prosinac 2020 06:48