USRED BIJELA DANA

SKINHEADI NASRED ULICE NASRMT PRETUKLI 18-GODIŠNJEG LJEVIČARA Obračun u centru Pariza

 AFP

Ponovno šok i nevjerica u Parizu nakon novog politički motiviranog napada usred bijela dana i u samom središtu grada, ovoga puta s tragičnim posljedicama. U srijedu navečer oko 19 sati, u vrijeme kada su ulice grada prepune ljudi, u pariškom 9. arondismanu nasmrt je pretučen 18-godišnji Clement Meric, student prve godine prestižnog pariškog univerziteta političkih znanosti Sciences PO.

Uzornog studenta te simpatizera francuske ekstremne ljevice na izlazu iz trgovine napalo je troje skinheadsa. Tijekom dana policija je izvijestila o brojnim uhićenjima, među kojima je i muškarac koji je nesr etnom mladiću zadao smrtonosni udarac. Prema izjavama brojnih svjedoka, napad je bio kratak, ali nevjerojatno brutalan, jedan od napadača imao je bokser kojim je udarao mladića koji je nakon nekoliko udaraca u glavu pao na pod te vrlo brzo izgubio svijest.

- Trajalo je vrlo kratko, nitko ništa nije stigao napraviti. Mladić se srušio, glava mu je bila puna krvi, bilo je strašno - rekla je jedna od svjedokinja nemilog događaja. Prolaznici su nesretnog mladića pokušali reanimirati, no neuspješno. Svega nekoliko sati nakon dolaska u bolnicu, mladiću je zbog višestrukih ozljeda glave konstatirano stanje moždane smrti.

Prema izjavama svjedoka i snimkama s nadzornih kamera, najprije je došlo do verbalne prepirke ekstremnih desničara i ekstremnih ljevičara koji su se, prema svemu sudeći, već ranije sreli, nakon čega je uslijedio i fizički obračun. Posebno je šokantna i činjenica da je među napadačima bila i žena. I dok je policija intenzivno tragala za okrutnim napadačima, stizale su osuda iz svih političkih tabora. Napad su osudili francuski predsjednik François Hollande i ministar unutarnjih poslova Manuel Valls, ali i francuska ekstremna desnica. Brojne studentske udruge su pod geslom “barbarstvo fašizma i dalje napada” tijekom dana minutom šutnje odale počast kolegi antifašističkom aktivistu koji je bio poznat po svom angažmanu protiv ekstremne desnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:19