SLUČAJ KOJI JE PODIJELIO AMERIKU

SKINUO ME I BACIO NA KREVET, POKUŠAO ME SILOVATI, MISLILA SAM DA ĆE ME UBITI Svjedočanstvo žene koja teško optužuje Trumpova kandidata za Vrhovni sud

 Reuters

Važno saslušanje počelo je u utorak u američkom Senatu na kojem će svjedočiti žena koja optužuje kandidata za suca Vrhovnog suda Bretta Kavanaugha za seksualni napad i koje bi moglo biti ključno za odluku o tome hoće li kandidat predsjednika Donalda Trumpa biti izabran na taj doživotni položaj, nakon oštre bitke između republikanaca i demokrata.

Slučaj, koji je podijelilo Amerikance i pojačao političku polarizaciju u SAD-u, događa se vrijeme pokreta #Me Too protiv spolnog nasilja i zlostavljanja žena.

Christine Blasey Ford, sveučilišna profesorica i Kavanaugh, konzervativni sudac saveznog žalbenog suda jedina su dva svjedoka pred senatskim odborom za pravosuđe.

Ford, koja je stigla prva, sjela je za stol u prepunoj dvorani okružena svojim odvjetnicima, nasuprot skupine senatora.

Ona tvrdi da ju je Kavanaugh na zabavi prije 36 godina, kada je ona imala 15, a on 17 godina, srušio na postelju i pokušao skinuti. Situacija je, prema njezinim riječima, bila takva da je strahovala da će je svojim agresivnim potezima 'slučajno ubiti'. On te optužbe odbacuje.

Uz Ford, Kavanaugha za ista nedjela optužuju još dvije žene.

Trump brani svojeg kandidata za Vrhovni sud, nazivajući optužbe "lažnima" i pitajući se zašto ga žene nisu ranije prijavile policiji. Pred saslušanje kazao je da će sa zanimanjem poslušati što imaju za reći.

Vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer pozvao je Kavanaugha da se povuče i zatražio da se odmah obustavi proces glasanja u Senatu te da prije toga protiv njega istragu provede FBI.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:58