NOVA BRIGA ZA ZAPAD

SKLOPLJEN PAKT IZ PAKLA Džihadisti iz ISIS-a udružuju snage s podružnicom al-Qaide u Siriji

Militantni čelnici Islamske države i al-Qaide okupili su se na jednome imanju u sjevernoj Siriji prošloga tjedna. Postigli su dogovor o međusobnom nenapadanju i o ujedinjenju snaga u borbi protiv neprijatelja, izjavio je visokopozicionirani sirijski oporbenjak, a prenosi agencija AP.

Rekao je da se sastanak održao 2. studenoga u Atarebu, zapadno od Alepa, a da je sastanku nazočilo sedam visokih vojnih čelnika.

Ovakav dogovor mogao bi predstavljati nove probleme za Amerikance i njihovu strategiju u borbi protiv ISIS-a.

Dok saveznička koalicija pod vodstvom SAD-a gađa militante iz zraka, Obamina administracija razmišlja o pomaganju umjerenim pobunjeničkim frakcijama kako bi istisnuli borce Islamske države sa sirijskog teritorija.

Oslabljeni i dezorijentirani pobunjenici imali bi s druge stane jačeg protivnika, ako se ujedine dvije moćne militante skupine.

Islamska država zauzela je gotovo trećinu teritorija Sirije i Iraka u okrutnim borbama obilježenima brutalnim scenama obezglavljivanja i sakaćenja. Ujedinit će snage s podružnicom al-Qaide u Siriji, frontom al-Nusra, protiv koje se sve donedavno žestoko borila za premoć, s obzirom da je ISIS svojedobno istjeran iz al-Qaidine mreže, manjim dijelom zbog brutalnosti, a ponajprije zbog želje njezinih čelnika da preuzmu kontrolu nad cijelom mrežom.

Islamska država je na spomenutom sastanku navodno ponudila poslati pojačanje fronti al-Nusra za napad koji je ta skupina pokrenula prošloga tjedna na pobunjenike na sjeveru Sirije. Dosad je na snazi između ovih dviju grupacija bio niz primirja na lokalnoj razini, a ovo je prvi sveobuhvatniji dogovor za koji dobri poznavatelji prilika, doduše, tvrde da bi se vrlo lako mogao raspasti jer je ipak riječ o ljudima koji se baš i ne vole pretjerano.

Irak treba 80.000 dobrih vojnika da povrati teritorij

Irak će trebati oko 80.000 učinkovitih vojnika kako bi povratio teritorij koji su osvojili militanti Islamske države i ponovno uspostavio svoju granicu sa Sirijom, a SAD razmatra da u toj borbi sudjeluje i skroman broj američkih vojnika, rekao je u četvrtak najviši američki general, javljaju američki mediji.

"Trebat ćemo oko 80.000 sposobnih iračkih sigurnosnih snaga da povrate izgubljeni teritorij i konačno i grad Mosul, te da obnove granicu", rekao je general Martin Dempsey, načelnik Združenog stožera oružanih snaga, na kongresnom saslušanju.

Dempsey je rekao kako će SAD razmotriti raspoređivanje umjerenog broja američkih vojnika koji bi se borili s iračkim snagama u složenijim misijama protiv Islamske države.

"Ne predviđam u ovom trenutku da ću preporučiti da se tim snagama u Mosulu i duž granice pridruže američke snage, ali to razmatramo", rekao je Dempsey Odboru za oružane snage Zastupničkog doma.

Dodao je kako SAD sada ima skroman broj vojnika u Iraku te da bi njihovo jačanje bilo jednako tako skromno. "Ne predviđam okolnosti u kojima bi naš interes bio da preuzmemo ovu borbu na sebe s velikim vojnim kontingentnom", rekao je.

Saslušanje dolazi nakon što je američki predsjednik Barack Obama prije nekoliko dana zatražio od Kongresa odobrenje za novih 5,6 milijarda dolara za proširenje američke misije u Iraku i slanje još do 1500 vojnika kako bi potaknuli iračke snage koje se muče u borbi protiv Islamske države. Trenutno je Iraku raspoređeno oko 1400 američkih vojnika, od predviđenih 1600 koji djeluju kao savjetnici i obučavaju iračku vojsku. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2023 06:22