VEĆI ODAZIV

Skočio broj cijepljenih u Srbiji nakon što je Vučić počeo dijeliti državni novac svima koji prime dozu

Zdravstvene vlasti svakodnevno pozivaju građane na cijepljenje i uvjeravaju kako svih cjepiva ima dovoljno
redovi za cijepljenje u Beogradu
 Vladimir Zivojinovic/STR/AFP

Korona brojke u Srbiji nastavljaju u ponedjeljak padati i drugi dan zaredom pokazuju manje od 1000 zaraženih, a beogradski mediji tvrde da se u kampanji procjepljivanja vide prvi efekti obećane državne nagrade cijepljenima od po 25 eura jer je odaziv osjetno povećan nakon objave o isplati.

Srbijanska vlada je prošlu srijedu, na prijedlog predsjednika Aleksandra Vučića, donijela odluku o tome da će osnažiti kampanju obećavši po 25 eura svim dosad cijepljenim građanima te onima koji prvu dozu prime do 31. svibnja.

Na dan 2. svibnja Srbija je imala 2.028.490 cijepljenih prvom dozom, a tri dana kasnije, kad je objavljeno da će država novčano potaknuti cijepljenje, prvu dozu primilo je dodatnih 43.145 ljudi, da bi 8. svibnja broj prvocjepljenih dosegnuo 2.140.266.

Kampanja procjepljivanja nastavlja se dvojako, slijedom prijava posredstvom državnog e-sustava te bez prijavljivanja na punktovima za cijepljenje u lokalnim domovima zdravlja i na beogradskom velesajmu.

U Beograd je u ponedjeljak stigao novi kontigent sa 104.130 doza cjepiva Pfizer/BioNTech, a najavljena je i nova isporuka još pola milijuna doza kineskog cjepiva Sinopharm, koje je prošloga tjedna Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odobrila za hitnu uporabu.

Zdravstvene vlasti u Srbiji, uz Pfizer i Sinopharm, koriste i cjepiva Sputnjik V te AstraZenecu, uz svakodnevne pozive građanima na cijepljenje i uvjeravanje da svih cjepiva ima dovoljno.

U posljednja 24 sata u Srbiji je od 10.225 testova na koronavirus bilo pozitivno 918 uzoraka, a umrlo je 18 oboljelih, prioćilo je u ponedjeljak ministarstvo zdravstva.

U bolnicama je 3786 pacijenata, od kojih je 127 na respiratorima.

Dosad je ukupno testirano 3.939.470 uzoraka i registrirano 701.326 zaraženih, a službeno je prijavljeno 6576 smrtnih ishoda oboljelih od covida-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 18:07