800 MILIJUNA DOLARA

SKOČIO S VRHA TORNJA Tajkun s Wall Streeta prije suicida sav svoj novac dao u dobrotvorne svrhe

Roberta Wilsona zbog investicijskih pothvata smatraju legendom Wall Streeta, a sada je u legendu ušao i zbog filantropije.
 YouTube

NEW YORK - Financijsku elitu na Wall Streetu prošlog je tjedna šokirala vijest o samoubojstvu 87-godišnjeg tajkuna Roberta W. Wilsona, koji je u smrt skočio sa 16. kata vlastitog nebodera s pogledom na njujorški Central Park.

No, ono što je izazvalo dodatni šok je činjenica da je Wilson prije suicida kompletno svoje bogatstvo 'teško' 800 milijuna američkih dolara dao u dobrotvorne svrhe. Još je i prije smrti najavljivao da će veći dio novca pokloniti raznim dobrotvornim organizacijama, dok je sebi do kraja života namijenio 100 milijuna. No, ispostavilo se da je i te posljednje milijune prije darovao.

Poklonio ih je Fondu za obranu okoliša (EDF), neprofitnoj organizaciji koja agitira za zaštitu prirode. Očekivano, predsjednik EDF-a Fred Krupp pun je hvale za pokojnika.

'Robert W. Wilson je legenda Wall Streeta koji je postao istaknuti filantrop. Bob je bio strastveno predan poslu, jako načitan i pametan, bio je u stanju predvidjeti gdje to svijet ide, što je talent koji mu je koristio u njegovim investicijama, a kasnije i u filantropskim pothvatima', kaže Krupp za Independent .

Napominje da je Wilson isprva bio izrazito skeptičan prema tezi o čovjekovu utjecaju na klimatske promjene, no s vremenom je promijenio mišljenje te se počeo zalagati za smanjenje emisija ugljičnog dioksida na način koji bi bio prihvatljiv i s ekonomskog i s ekološkog gledišta.

Ostalih 700 milijuna dolara otišlo je raznim drugim organizacijama, uključujući njujoršku katoličku nadbiskupiju, Svjetski spomenički fond i Društvo za zaštitu divljih životinja.

Njujorška je policija objavila da je u Wilsonovom stanu pronašla oproštajnu poruku, no nije otkrila njezin sadržaj. Njegov dugogodišnji prijatelj Stephen Viscusi kaže da je prije nekoliko mjeseci pretrpio moždanu kap te da je oduvijek govorio da ne bi htio patiti u sutonu života. 'Kada dođe vrijeme, bit ću spreman', govorio je navodno Wilson.

Inače, u neboderu iz kojega je skočio stanove imaju ili su imali brojne poznate ličnosti. Među njima su Steven Spielberg, Demi Moore, Glenn Close, Dustin Hoffman, Steve Martin, Bruce Willis, Bono Vox te pokojni Steve Jobs.

Wilson nije imao djece, a od supruge se razveo nakon 35 godina braka. Iza njega je ostao njegov godinu dana stariji brat William, no njemu, izgleda, nije ostavio ni centa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 21:23