DATUMSKA GRANICA

Skok u budućnost: Pročitajte gdje se petak, 30. prosinca 2011., NIKADA neće dogoditi!

Dvije sićušne otočne nacije odlučile su se prebaciti na zapadnu stranu međunarodne datumske granice koja prolazi otprilike sredinom Tihog oceana

ZAGREB - Otoci Samoa i Tokelau u Pacifiku preskočili su ovaj petak te će se, nakon odlaska na spavanje u četvrtak, probuditi u subotu, na Silvestrovo.

Dvije sićušne otočne nacije odlučile su se prebaciti na zapadnu stranu međunarodne datumske granice koja prolazi otprilike sredinom Tihog oceana. Svrha svega je olakšati poslovanje s obližnjom Australijom i Novim Zelandom, svojim rastućim trgovinskim partnerima. Ovi otoci su u 19. stoljeću već napravili sličan vremenski skok.

Naime, još prije 119 godina s otocima su najviše poslovali američki trgovci s obližnje Američke Samoe i oni iz Kalifornije. Nekolicina njih nagovorila je Samou da se prebaci istočno od datumske granice. Danas Samoa više posluje s Australijom i Novim Zelandom, te Kinom i Singapurom.

- U poslovanju s primjerice Novim Zelandom uvijek gubimo dva dana. Kad je kod nas petak, tamo je subota, a dok smo mi na nedjeljnoj misi, u Sydneyju i Brisbaneu rade punom parom - objasnio je premijer Samoe Tuila’epa Sailele Malielegaoi promjenu koja će pogoditi oko 186.000 stanovnika Samoe te 1500 Tokelaua.

Preskakanje petka na Samoi obilježit će se zvonjavom s crkvenih tornjeva, a vlada je odlučila da će se svim radnicima isplatiti nadnica za petak kojeg nije bilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:25