STRAŠAN ČIN

Školski kolege tinejdžeru s autizmom urezali svastiku: ‘Tako nešto nismo vidjeli desetljećima‘

Majka dječaka uočila je kukasti križ na sinovim leđima 9. ožujka kad se vratio iz škole

Urezana svastika na leđa dječaka i ilustracija dječaka koji mole

 Facebook/profimedia/

Dječaku s teškim oblikom autizma srednjoškolski kolege na leđa su urezali svastiku. Strašan čin dogodio se u srednjoj školi Clark u Las Vegasu prošlog mjeseca, a žrtva je neimenovani 17-godišnji učenik. Kriminalistička policija istražuje slučaj za koji brojni, uključujući roditelje dječaka, vjeruju da se radi o zločinu iz mržnje, prenosi Daily Mail.

U izjavama za medije dječakova majka rekla je da tinejdžer nije verbalan te da je u školu odlazio sa psom pomagačem. Da slučaj bude gori, dječak je Židov i u trenutku napada nosio je jarmulku. Ipak, slučaj ostaje neriješen, a krivci na slobodi zato što škola nema sigurnosne kamere u učionicama, svlačionicama i kupaonicama.

image
Facebook/Aaron Hadida

U nedjelju, više od šest tjedana nakon incidenta, FBI je potvrdio da će se pridružiti istrazi policajaca iz Nevade jer zločin i dalje izaziva bijes diljem zemlje.

- Upoznati smo sa slučajem i u redovitom smo kontaktu s lokalnim vlastima. Ako se tijekom lokalne istrage otkriju informacije o potencijalnom federalnom kršenju građanskih prava, FBI je spreman pridružiti se istrazi, potvrdili su iz agencije.

Jolie Brislin, direktorica Lige za borbu protiv klevete (ADL) osudila je događaj i poručila da je u kontaktu s agencijom. - Ne samo da je ovaj učenik bio meta napada zbog vjere, već je bio posebno ranjiv zbog svog invaliditeta. Škola ne bi trebala biti mjesto mržnje i učenici bi se trebali osjećati sigurnima, rekla je Brislin.

Majka dječaka uočila je kukasti križ na sinovim leđima 9. ožujka kad se vratio iz škole. Za Jewish Press rekla je da se odmah obratila odgovornom osoblju kako bi pitala je li tinejdžer u bilo kojem trenutku ostavljen bez nadzora, ubrzo je dobila odgovor da je dječak imao dobar dan te da nije ostavljen bez nadzora niti je koristio kupaonicu.

Dva dana kasnije obaviještena je da je njen sin odbio koristiti WC što ju je potaklo da podnese prijavu policiji, a sina je odmah ispisala iz škole zbog nesigurnog okruženja. U međuvremenu, službenici školskog okruga, koji se sastoji od 374 škole i 315 600 učenika, tvrde da su policijske snage provele temeljitu istragu, no da nisu pronašli nešto što bi upućivalo na odgovornog krivca.

Ovaj napad jedan je od niza incidenata povezanih s antisemitizmom diljem SAD-a čija je većina ponašanja ispoljena među mladima u državnim školama. U četvrtak objavljena statistika pokazala je da je broj antisemitskih incidenata porastao za 36 posto ako se uspoređuju podaci iz 2021. i 2022. godine.

Od ukupnog broja incidenata, 53 posto njih bilo je usmjereno prema ortodoksnim Židovima zbog njihovog prepoznatljivog stila odijevanja. Prošla godina bila je ujedno i najgora od 1979. te je zabilježen 3697 napad. Do porasta napada došlo je nakon napada na sinagoge i židovske društvene centre i porasta slavnih osoba koje šire antisemitske stavove na društvenim mrežama.

- Postoji alarmantan porast antisemitskih svjetonazora i mržnje na razinama koje nisu viđene desetljećima, upozorio je Jonathan Greenblatt.

Studija Sveučilišta u Tel Avivu pokazala je da su za porast napada na Židove odgovorni govor mržnje na internetu, financijske poteškoće uzrokovane pandemijom i intenzivirani sukob između Izraela i Palestine u prošloj godini. Također, dio odgovornosti nose i politički akteri, odnosno uspjesi krajnje desnice i krajnje ljevice u političkoj sferi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 17:37