NICOLA STURGEON

ŠKOTSKA IDE PO NEZAVISNOST! Premijerka potvrdila da će tražiti dozvolu za drugi referendum: 'Ili tvrdi Brexit ili neovisna zemlja'

Nicola Sturgeon
 REUTERS

Škotska premijerka Nicola Sturgeon potvrdila je kako će tražiti dozvolu za održavanje drugog referenduma o škotskoj neovisnosti, piše BBC.

Sturgeon je naglasila kako bi htjela da glasovanje bude održano u jesen 2018. ili u proljeće naredne godine. 'Tražit ću od škotskog parlamenta dozvolu aktivacije članka 30. iz Westminstera', kaže premijerka, a ako joj se odobri nema nikakve prepreke za održavanje legalnog referenduma.

Obraćajući se iz svoje službene rezidencije u Edinburghu, Sturgeon je rekla kako škotskom narodu mora biti omogućen izbor između 'tvrdog Brexita' i želje za neovisnom zemljom.

Sturgeon je također uputila kritiku vladi Ujedinjenog kraljevstva koja se 'ni centimetar nije pomaknula u potrazi za kompromisom nakon Brexita', a u kojem je 62 posto Škota glasalo za ostanak u Europskoj uniji.

EU: Stanite u red

Iz Europske unije poručili su Škotima kako će neovisna Škotska morati stati u red skupa s ostalim državama koji traže članstvo, te joj neće automatski biti zagarantirano članstvo u EU, piše Independent.

Reakcija je to na današnje najave škotske premijerke Nicole Sturgeon kako planira novi referendum o neovisnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:03