PLAN NICOLE STURGEON

Škotska najavila moguće uvođenje dvotjedne karantene za Engleze: ‘To nije politička odluka‘

‘Ove odluke donosimo samo iz perspektive javnog zdravlja‘, uvjerava škotska premijerka
Škotska prva ministrica Nicola Sturgeon
 Jeff J Mitchell

- Škotska planira uvesti obaveznu dvotjednu karantenu za ljude koji stižu iz Engleske, i ne radi se ni o kakvoj političkoj odluci, rekla je škotska prva ministrica Nicola Sturgeon.

U intervjuu za ITV rekla je da bi Škotska mogla uvesti javnozdravstvene mjere obavezne karantene za ulaske u Škotsku.

- I ponavljam, to nije politička odluka. Ove odluke donosimo samo iz perspektive javnog zdravlja. Trenutno vidimo da je prevalencija virusa, iako nije zadovoljavajuća, ipak na nižoj razini nego u Engleskoj - rekla je Sturgeon.

Također, rekla je da to neće učiniti ako se takva odluka može izbjeći. Prvo moraju konstruktivno raditi na pristupu s britanskim vlastima kako bi se spriječilo širenje koronavirusa te uvesti lokalizirane restrikcije na putovanja.

- Ali neću se sramiti učiniti bilo što što smatram da je potrebno i prikladno u zaštiti ljudi u Škotskoj od virusa za koji znamo da može imati fatalan ishod, ili nanijeti dugoročne štete zdravlju ljudi.

Dok je govorila o različitom pristupu Škotske i opreznijem pristupu otvaranju gospodarstva u usporedbi s Engleskom, Sturgeon je izjavila da je cilj Edinburgha bio što uspješnije dovesti virus na vrlo niske razine prije potencijalnog drugog vala u jesen i zimu. Time će se ''izgraditi puno održiviji temelj za ekonomski oporavak", rekla je.

Nagovještaj da bi škotska vlada mogla nametnuti 14-dnevnu karantenu za dolaske iz Engleske neki smatraju kao dio dobro proračunatih nacionalističkih ideja Sturgeon, čija je Škotska nacionalna stranka (SNP) samo privremeno odgodila ideju za raspisivanjem novog referenduma o samostalnosti Škotske nakon Brexita zbog koronavirusa. Škotska je za razliku od Engleske imala učinkovitiji sustav borbe protiv koronavirusa i puno manje zaraženih - ranije su uvedene mjere zatvaranja i širokog testiranja populacije. U Škotskoj je od posljedica virusa umrlo 2.490 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:48