ODOBREN ZAKON

Škotska postala prva zemlja u svijetu koja će ženama omogućiti besplatne uloške i tampone

Vlada mora osmisliti nacionalnu strategiju koja će omogućiti svakome tko treba higijenske proizvode da ih dobije besplatno
 Dmitri Maruta/Alamy/Alamy/Profimedia

Škotski parlament u utorak je jednoglasno odobrio zakon kojim će menstrualne higijenske potrepštine biti besplatno dostupne svim ženama.

Prijedlog zakona o menstrualnim potrepštinama, koji je pokrenula glasnogovornica laburista Monica Lennon, omogućit će besplatan pristup proizvodima poput tampona i higijenskih uložaka.

Prema ovom prijedlogu zakona, škotska vlada mora osmisliti nacionalnu strategiju koja će omogućiti svakome tko treba higijenske uloške ili tampone da ih dobije besplatno. Škole, fakulteti i sveučilišta će morati osigurati dostupnost nekoliko vrsta proizvoda. Zakon će također omogućiti škotskoj vladi da naredi javnim institucijama da osiguraju potrepštine besplatno.

- Ponosna sam što sam glasovala za ovaj prekretnički zakon, zbog kojeg je Škotska postala prva zemlja u svijetu koja je omogućila higijenske menstrualne potrepštine svim ženama koje ih trebaju - tvitala je škotska premijerka Nicola Sturgeon nakon izglasavanja.

Lennon je rekla da je prijedlog zakona bio "praktičan i progresivan", još bitniji zbog pandemije koronavirusa, prema riječima novinske agencije Press Association.

"Mjesečnica ne prestaje tijekom pandemije, a nikad nije bilo važnije nego sad poboljšati dostupnost tampona, higijenskih uložaka i potrepština za višekratnu upotrebu".

- Po pitanju dostojanstva menstruiranja, više sam nego ponosna što Škotska ima vodeću ulogu i što je u kratkom razdoblju napravila značajan korak - dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:13