PRVI DAN BREXITA

Škotska premijerka poručila Europskoj uniji: ‘Mi se uskoro vraćamo. Ostavite upaljena svjetla‘

Johnson je izjavio da opet imaju slobodu, ali je cijena šest trajekata koji su vraćeni u Wales jer nisu imali pravu dokumentaciju
Nicola Sturgeon
 Jeff J Mitchell/POOL/AFP

Ovo je nevjerojatan trenutak za ovu zemlju. Imamo svoju slobodu i na nama je da je maksimalno iskoristimo, riječi su kojima je britanski premijer Boris Johnson u svojoj novogodišnjoj poruci okarakterizirao potpuni izlazak Ujedinjene Kraljevine iz članstva u EU s kojom ju sada veže samo trgovinski sporazum. Kao da je riječ o oslobađanju iz ropstva ili kolonijalne vladavine.

A i funta se popela na najviše razine u prošloj godini. Koliko će to trajati, tek treba vidjeti. Bloomberg svoj tekst naslovljava: "Ujedinjena Kraljevina skače u nepoznato sad kad je dovršeno razdvajanje od EU". Johnson se na sve to uopće ne obazire.

Britancima poručuje da će od zemlje napraviti 'znanstvenu supersilu', vodeću u borbi protiv klimatskih promjena, te otvoriti milijune radnih mjesta za visokoobrazovane.

"Kako Sunce izlazi 2021. godine tako stječemo sigurnost da Ujedinjena Kraljevina može raditi stvari drugačije, a ako je potrebno i bolje, od naših prijatelja u EU."

Sintagma o izlasku Sunca nije slučajna i nedvojbena je asocijacija na Britansko Carstvo u kojem "Sunce nikad nije zalazilo".

To je Johnsonova fiksacija, uvjerenje da će zemlju učiniti globalnom silom. Iako ju preskače Indija i sada je šesta na popisu ekonomski najmoćnijih zemalja. A "prijatelji iz EU" su upravo, dogovaranjem Sveobuhvatnog sporazuma o ulaganjima s Kinom, nastavili postavljati jasna pravila trgovine s tom moćnom silom. I tako potvrdili svoju mudru moć (smart power).

Gibraltar u Schengenu

No, britanski je premijer uvjeren da će "instinkt potaknuti ljude u ovoj zemlji da se ujedine - Engleska, Škotska, Wales i Sjeverna Irska - i da radeći zajedno pokažemo naše vrijednosti diljem svijeta". Što bi mogao biti jedan od većih problema jer se Škotska ne slaže s Londonom i tražit će putove da se vrati u EU. Premijerka Nicola Sturgeon na Twitteru je proučila Bruxellesu: "Škotska se uskoro vraća. Ostavite upaljena svjetla."

Na tom će se putu s vremenom naći i Sjeverna Irska, to je nedvojbeno. Pri čemu ostaje pitanje kako će se nova američka administracija postaviti prema Londonu ako se pokaže da ima problema na granici Sjeverne i Republike Irske. Joe Biden je podrijetlom Irac, a irski je lobi u Kongresu moćan.

Gibraltar je za sada ostao dio Ujedinjene Kraljevine, ali su London i Madrid u posljednji čas potpisali sporazum koji će omogućiti očuvanje slobode kretanja na granici između Španjolske i te britanske enklave. Španjolska ministrica vanjskih poslova Arancha González Laya objavila je da Gibraltar ostaje članom europskih sporazuma kao što su schengenski prostor. A to je veliki ustupak Londona.

Britanski je financijski regulator donio privremene propise kojima se tvrtkama omogućava da rade sa svojim europskim klijentima jer je Europska regulatorna agencije (ESMA) rekla da moraju raditi po uvjetima EU. Što je novi ustupak Londona, svjesnog da će EU s vremenom izgraditi infrastrukturu potrebnu za financijske poslove koji se sada odvijaju na Otoku, što se primarno odnosi na izuzetno opsežan klirinški biznis.

Kako prenosi Financial Times, britanski Ured za proračunsku odgovornost računa da će zemalja izgubiti na rastu 4 posto BDP-a. A problemi s trgovinskom birokracijom na granici s EU, preko koje prolazi 17 posto britanskog izvoza, počeli su u petak, ali će rasti kasnije. Naime, na Novu se godinu očekivalo oko 800 kamiona, a zatim će se dnevni broj povećati na 10.000. Kako javlja BBC, ipak je bilo problema. Trajekti koji su putovali iz Walesa u Republiku Irsku morali su biti vraćeni jer nisu imali ispravnu dokumentaciju.

Neuspjeh s Japanom

Kad je riječ o sporazumima o slobodnoj trgovini kojima se vlada silno hvali, ozbiljna analiza pokazuje da je u pravilu riječ o uvjetima koje je Britanija uživala kao članica EU. Da dosad nije sklopljen niti jedan ugovor koji bi predstavljao napredak. Kao primjer FT navodi sporazum s Japanom, koji će dovesti do rasta britanskog BDP-a od 0,07 posto. Dodatni je udarac za premijera vijest objavljena u četvrtak. Stanley, otac britanskog premijera Borisa Johnsona, rekao je da je u postupku podnošenja zahtjeva za francusko državljanstvo kako bi zadržao veze s EU.

"Ako dobro razumijem, ja sam Francuz. Moja majka je rođena u Francuskoj, njezina majka je prava Francuskinja, kao što je to bio i njezin djed. Tako da je to za mene vraćanje onoga što sam već imao. A to me čini vrlo sretnim", rekao je 80-godišnji Johnson. Brexit je zaključen, počela je nova era odnosa Bruxellesa i Londona. Treba se nadati da će biti dovoljno razuma s druge strane La Manchea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2021 04:35