StoryEditor
ČEKA SE JOŠ LONDON I BELFAST

ŠKOTSKI SUD ODBIO PRIVREMENO BLOKIRATI SUSPENZIJU BRITANSKOG PARLAMENTA Pomaknuto ročište kojim se traži poništenje odluke premijera

 
Boris Johnson
 Dylan Martinez / REUTERS

Škotski sud odbacio je u petak zahtjev za privremenim blokiranjem odluke britanskog premijera Borisa Johnsona o prekidu rada parlamenta od sredine rujna do sredine kolovoza, ali je ročište kojim se traži poništenje te odluke britanskog premijera pomaknuo sa 6. rujna na 3. rujna.

Sudac lord Doherty u Edinburghu je odbacio privremenu mjeru kojom se trebala spriječiti suspenzija parlamenta uoči ročišta sljedeći tjedan, objavila je novinska agencija PA.

Sudac je pomaknuo ročište sa 6. rujna na 3. rujna zbog "interesa pravde".

Kritičari smatraju da je odluka o suspenziji parlamenta Johnsonov pokušaj da oduzme vrijeme zastupnicima koji bi htjeli blokirati Brexit bez sporazuma čime bi Britanija izašla iz EU-a 31. listopada bez sporazuma. 

Odvjetnik Aiden O'Neill je u ime 75 zastupnika koji su podnijeli tužbu ranije ovog ljeta, pozvao u četvrtak na pomicanje datuma ročišta.

"Nisam uvjeren da je dokazano da postoji potreba za privremenom suspenzijom u ovom trenutku", rekao je sudac za vrijeme izricanja presude.

Downing Street je pozdravio sudsku odluku. Britanski premijer Boris Johnson rekao je da je ta pauza potrebna vladi kako bi bila u mogućnosti službeno predstaviti zakone za nadolazeću godinu.

Britanski pregovarači Brexita sastajat će se s europskim kolegama dvaput tjedno u rujnu u nastojanjima da ispregovaraju novi sporazum.

Johnson je rekao u petak da postoji potreba da Britanija i EU "pojačaju tempo" razgovora o Brexitu.

Johnsonov potez suspenzije parlamenta osporava se još i pred londonskim sudom te sudom u Belfastu. Londonsko ročište zakazano je za 5. rujna a taj podnesak podržao je i bivši britanski premijer John Major, a ono u Belfastu za 6. rujna. Pred sudom u Belfastu postupak je pokrenuo aktivist Raymond McCord.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2020 12:09