SLUČAJ ŠVEDSKA

‘Skrb za starije u ustanovama je zbog nedostataka nedovoljno opremljena za upravljanje pandemijom‘

Švedsko vladino povjerenstvo donijelo je zaključak da je država propustila zaštititi starije ljude u ustanovama od virusa
 Jonathan Nackstrand/Afp/Profimedia

Švedska je propustila zaštititi štićenike domova za starije i nemoćne osobe tijekom pandemije koronavirusa, zaključilo je u utorak vladino povjerenstvo.

Čimbenici koji su pridonijeli tome su rašireni prijenos virusa, kao i "strukturni nedostaci koji su poznati već duže vrijeme".

"Ti su nedostaci doveli do toga da je skrb za starije u ustanovama nepripremljena i nedovoljno opremljena za upravljanje pandemijom", stoji u izvješću.

Među nedostacima su nedovoljna količina odgovarajuće zaštitne opreme za osoblje, kašnjenja testiranja i uvođenje zabrane posjeta.

Slabost istaknuta u izvješću je "fragmentacija" švedskih sustava zdravstva i skrbi. Skrb o starijim ljudima podijeljena je među 21 regijom i 290 općina i mnogim privatnim pružateljima usluga, a nadgledaju je središnje vladine agencije.

Potrebno je poboljšati obuku i radne uvjete za zdravstvene radnike kao i zakonski okvir, navodi se u izvješću.

Povjerenstvo je zaključilo da "odgovornost za te nedostatke leži na sadašnjoj vladi i prethodnim vladama".

Po posljednjim podacima Agencije za javno zdravstvo, u Švedskoj je ukupno zabilježeno oko 341.000 slučajeva koronavirusa i više od 7600 umrlih od posljedica covida.

Kako navodi povjerenstvo, gotovo 90 posto smrtnih slučajeva, po podacima do početka prosinca, bili su ljudi u dobi od 70 godina i stariji, a polovina njih bila je u ustanovama.

Na čelu osmočlanog povjerenstva je Mats Melin, bivši sudac, a članovi su politolozi te stručnjaci za upravljanje krizama i za javno zdravstvo.

Ovo izvješće objavljeno u utorak prvo je otkako je povjerenstvo osnovano u lipnju. Glavno izvješće očekuje se u veljači 2022. godine, prije općih izbora predviđenih za rujan te godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:17