MJESEC DANA NAKON KĆERI

SKRIPAL PUŠTEN IZ BOLNICE Otrovani bivši ruski špijun proveo je više od dva mjeseca u kritičnom stanju, a stanje mu se sada rapidno poboljšalo

 Reuters, Facebook

Sergej Skripal, bivši ruski špijun otrovan nervnim otrovom u Velikoj Britaniji prije više od dva mjeseca, otpušten je iz bolnice, priopćila je u petak medicinska ustanova.

Skripal (66), bivši pukovnik u ruskoj vojnoj obavještajnoj službi koji je izdao desetke agenata Britaniji, i njegova kći Julija bili su pronađeni u nesvijesti na klupi u južnom engleskom gradu Salisburyju 4. ožujka.

Britanija je optužila Rusiju za taj napad nervnim otrovom te su posljedično zapadne vlade, među kojima američka, protjerale više od stotinu ruskih diplomata.

Rusija je odbacila bilo kakvu umiješanost u to trovanje i uzvratila je zemljama koje su protjerale njezine diplomate istom mjerom.

Otac i kći Skripal bili su tjednima u kritičnom stanju i liječnici su u jednom trenutku strahovali da će čak i ako prežive imati oštećenje mozga. Međutim, njihovo zdravstveno stanje počelo se rapidno poboljšavati i Julija je otpuštena iz bolnice prošli mjesec.

"To je fantastična vijest da je Sergej Skripal dovoljno dobro da napusti bolnicu", izjavila je ravnateljica okružne bolnice u Salisburyju Cara Charles-Barks.

Britanija i međunarodni inspektori za kemijsko oružje izjavili su da su Sergej i Julija Skripal otrovani novičokom, smrtonosnom skupinom nervnih otrova koju je razvila sovjetska vojska '70-ih i '80-ih godina.

Rusija je odbacila britanske optužbe za upletenost u prvi napad takvim nervnim otrovom na europskom tlu od Drugog svjetskog rata. Moskva je sugerirala da je Britanija izvršila taj napad kako bi izazvala proturusku histeriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:44